Kriteriet & Oaks

Svenskt Travkriterium blev en härlig triumf för Johnny Takter och hästen Inti Boko. En av landets största travprofiler vann det klassiska loppet med fyra miljoner i förstapris för första gången.

Takter som i maj deklarerade att han kört sitt sista lopp men ändrade sig.
- Äntligen känner jag som kört så många kriterier och varit tvåa och trea men aldrig fått vinna, sa Takter om segern som var den sjunde i det stora unghästloppet för tränaren Timo Nurmos.

Den sista helgen i september varje år brukar det talas om examen för de treåriga travarna i Sverige.
Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks är de största loppen en svenskfödd treåring kan vinna.

Solvallas Timo Nurmos klev in i vinnarcirkeln efter loppet med ett:
- Det är alltid roligt att vara här!
Kriteriekungen. Finländaren vann loppet för sjunde gången och har dessutom vunnit det finska kriteriet två gånger som tränare. Inti Boko har han en del i själv tillsammans med ägarna ”Bekir Kesen K.& R.”
Inti Boko förlorade sitt första lopp då han blev tvåa i kvalificeringen till kriteriet var som alla hästar i loppet anmäld till premiechansen och därmed dubblades prispengarna.

Hiskeliga fyra miljoner kronor betalas nu ut för förstaplatsen. 
Johnny Takter hamnade utvändigt ledaren från sjundespåret med Inti Boko men blev snabbt avlöst av favoritduon och kom att hamna i tredjeparet utvändigt.
Conrad Lugauer körde fram med Campo Bahia och blev i sin tur avlöst av Erik Adielsson bakom knappa favoriten Attraversiamo.
- Jag vet att Conrad har en bra häst och att Erik har en bra häst och behövde ju aldrig tänka på att gå ut någon gång. Men han var faktiskt väldigt bra hästen, sade Johnny Takter om Inti Boko.

Favoriten Attraversiamo var slagen i den sista kurvan. Conrad Lugauer rundade med Campo Bahia och såg ut att vara på väg mot segern men blev nedspeedad av Nurmos häst.

- Jag trodde inte på det riktigt i dag men 175 kvar började det kännas att det kunde gå vägen. Det betyder mycket att få vinna de här stora loppen och få pricka av dem ett efter ett. Det är det som gäller - jag vill vara en vinnare, sa Johnny Takter.
Timo Nurmos hade tagit fyra hästar till finalen. Inti Boko överraskade med att vinna, övriga slutade oplacerade.
- Jag älskade den här hästen redan när han var fem månader gammal och köpte honom på en gång. Nu visade han vilken härlig häst han är, sade Timo Nurmos.

Tvåa i Svenskt Travkriterium 2018 slutade Campo Bahia och Conrad Lugauer, överraskande trea blev Address Book med tränaren Johan Untersteiner i sulkyn

Image

Kriteriets historia

Kriteriet, eller Svenskt Trav-Kriterium som är det officiella namnet, har körts i vårt land sedan 1927.

Det räknas som ett av de tre klassiska loppen inom travsporten i Sverige, där Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Trav-Derby är de båda andra löpningarna. Kriteriet är ett årgångslopp för våra treåriga hästar, Uppfödningslöpningen är för de yngsta (tvååringar) och Derbyt för fyraåringar.

Kriteriet körs över distansen 2 640 meter och startas med autostart. Tolv hästar tar sig via uttagningslopp till finalen.

Det är alltså lopp där en häst endast kan vinna en gång, vilket gör det hela så mycket svårare. Hästägarna anmäler i förtid sina travare till dessa lopp, och betalar insatser som sedan ligger till grund för prissumman. Solvalla garanterar dock förstapriset i Kriteriet, två miljoner kronor. 

Hästägarna har också en möjlighet att anmäla sin häst till något som kallas Premiechansningen; man väljer då bort den grundpremie som erbjuds när en häst går sitt kvallopp som tvååring för chansen att i stället kamma hem dubbla prispengarna i Kriteriet och en del övriga stora lopp. Fördubblingen gäller inte enbart förstapriset, utan alla prisplaceringar (1-6).

Det första Kriteriet

Det allra första Kriteriet, 1927, vanns av hästen Ibrahim Pascha med sin tränare, danske Sophus Sörensen i sulkyn. Loppet kördes på Jägersro, eftersom Kriteriet (liksom Derbyt) ambulerade mellan de tre storbanorna i Sverige; Jägersro, Solvalla och Åby. Detta var inte en helt lyckad lösning för dessa banor, så sedermera permanentades Uppfödningslöpningen och Derbyt till Jägersro, Kriteriet till Solvalla medan Åby tog hand om det med tiden inte lika fullt betydelsefulla Svenskt Trav-S:t Leger.

Många av de verkligt stora stjärnorna i svensk travsport har använt Kriteriet som avstamp mot de högre höjderna. Några av de främsta vinnarna är Lime Abbey, Gay Noon, Julienne, Grain, Mack the Knife, Piper Cub, Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above, Maharajah och Readly Express.