fbpx

ANMÄLAN TILL SVENSKT TRAV-KRITERIUM

Här är folder till Svenskt Trav-Kriterium 2023


KRITERIETS HISTORIA

Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla körs alltid sista helgen i september och är i dag Sveriges största treåringslopp med 2 miljoner kronor i förstapris.

Det räknas som ett av de tre klassiska loppen inom travsporten i Sverige, där Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Travderby är de båda andra löpningarna. Kriteriet är ett årgångslopp för våra treåriga hästar, Uppfödningslöpningen är för de yngsta (tvååringar) och Derbyt för fyraåringar.

Kriteriet körs över distansen 2 640 meter och startas med autostart. Tolv hästar tar sig via uttagningslopp till finalen.

De treåriga stona kan välja att i stället starta i Svenskt Trav-Oaks med 1,4 miljoner kronor i förstapris

Det är alltså lopp där en häst endast kan vinna en gång, vilket gör det hela så mycket svårare. Hästägarna anmäler i förtid sina travare till dessa lopp, och betalar insatser som sedan ligger till grund för prissumman. Solvalla garanterar dock förstapriset i Kriteriet, två miljoner kronor. 

Hästägarna har också en möjlighet att anmäla sin häst till något som kallas Premiechansningen; man väljer då bort den grundpremie som erbjuds när en häst går sitt kvallopp som tvååring för chansen att i stället kamma hem dubbla prispengarna i Kriteriet och en del övriga stora lopp. Fördubblingen gäller inte enbart förstapriset, utan alla prisplaceringar (1-6).

DET FÖRSTA KRITERIET

Det allra första Kriteriet, 1927, vanns av hästen Ibrahim Pascha med sin tränare, danske Sophus Sörensen i sulkyn. Loppet kördes på Jägersro, eftersom Kriteriet (liksom Derbyt) ambulerade mellan de tre storbanorna i Sverige; Jägersro, Solvalla och Åby. Detta var inte en helt lyckad lösning för dessa banor, så sedermera permanentades Uppfödningslöpningen och Derbyt till Jägersro, Kriteriet till Solvalla medan Åby tog hand om det med tiden inte lika fullt betydelsefulla Svenskt Trav-S:t Leger.

Många av de verkligt stora stjärnorna i svensk travsport har använt Kriteriet som avstamp mot de högre höjderna. Några av de främsta vinnarna är Lime Abbey, Gay Noon, Julienne, Grain, Mack the Knife, Piper Cub, Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above, Maharajah och Readly Express.

2021 års vinnare av Svenskt Trav-Kriterium blev Francesco Zet tränad av Daniel Redén och körd av Örjan Kihlström. I Svenskt Trav-Oaks segrade Lara Boko som hade Mika Forss sulkyn och tränas av Timo Nurmos.

Image
Elitloppet helgpaket #4

SOLVALLA

Solvalla är Nordens största arena för travsport med cirka nittio tävlingsdagar om året. Här arrangeras Elitloppet – ett av världens största travlopp. På arenan erbjuds även event, mässor och konferenser. Solvalla ligger i Bromma i Stockholm och drivs av den ideella föreningen Stockholms Travsällskap.

KONTAKTA OSS

Växel: 08-635 90 00
E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning: 
Tel: 08-635 91 00
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma

OM SPEL

Solvalla är en arena för alla åldrar, men för att spela måste du vara över 18 år.

Har spelandet blivit ett problem?
Ring 020-81 91 00
eller besök stodlinjen.se