KRITERIET & OAKS

Vem blir årets Drottning respektive Kung bland treåringarna?

Tiden går fort, och den 29 september är det dags för de största loppen för våra treåriga travare.
Tränarna har matchat sina bästa hästar under säsongen, några har hunnit utmärka sig i andra årgångslopp som Margaretas Tidiga Unghästserie, E3, Breeders Crown med flera men det är nu det verkligen gäller.

BESÖK KRITERIEHELGEN

Spara pengar och köp din entrébiljett online för endast 100 kr (150 kr i entrékassorna på plats). Under helgen kan du dessutom vinna 100.000 kr utan att betta. Vinnarcirkeln är på plats och alla som betalar entré någon av dagarna får chansen att vinna 100.000 kr. Läs mer om tävlingen på www.vinnarcirkeln.com

Nedan finns länkar till helgens utbud, bland annat buffé, entré och travprogram för endast 295 kr på kriteriesöndagen.

Bor du i Stockholm? Då kan du ta direktbuss från Cityterminalen till Solvalla. Bussen kostar 100 kr T/R och biljetter köper du genom att klicka på knappen BILJETTER under respektive tävlingsdag. Observera att biljett endast går att köpa online.

Ta med hela familjen och besök vårt familjeområde i A-hallen. Där finns förutom leksaker och ponny även ansiktsmålning, Air hockey, käpphästhoppning, pingis mm. Öppet från 14.15 lördag och 12.30 söndag och fyra timmar framåt.

Paula Ahlström samtalar med Daniel Redén om vägen mot de stora loppen klockan 12.45 i Arkaden (i sista sväng) lördag 28 september. Ingen föranmälan krävs, Solvalla Veteraner bjuder på kaffe och kaka.

Under lördagen visas Premier League i Bistron
13.30 Sheffield United - Liverpool
16.00 Tottenham - Southamton
18.30 Everton - Manchester City

Efter tävlingarna är det After Trot i Bistron med Premier League Everton - Manshester City. Baren är öppen till 20.30.

LÖRDAG 28 SEPTEMBER
Kriteriehelen inleds på lördagen med V75 och finaler i STL.
Läs mer om dagen och boka biljetter/restaurangplatser här.

SÖNDAG 29 SEPTEMBER
Helgens höjdpunkter, Svenskt Trav-Kriterum och Svenskt Trav-Oaks avgörs.
Läs mer om dagen och boka biljetter/restaurangplatser här.

HELGPAKET 28-29 SEPTEMBER
Vi har även ett förmånligt helgpaket i Valla Krog. Läs mer och boka här.

 

Hålltider lördag

12.30 Entréerna öppnar

12.45 Föreläsning i Arkaden

14.15 Familjeområdet i A-hallen öppnar

14.45 Start lopp 1

16.20 Start V75®

19.10 Tävlingarna slut

Hålltider Söndag

10.30 Entréerna öppnar

12.30 Familjeområdet i A-hallen öppnar

13.00 Start lopp 1

15.00 Start V75®

17.45 Tävlingarna slut

Kriteriets historia

Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla körs alltid sista helgen i september och är i dag Sveriges största treåringslopp med 2 miljoner kronor i förstapris.

Det räknas som ett av de tre klassiska loppen inom travsporten i Sverige, där Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Travderby är de båda andra löpningarna. Kriteriet är ett årgångslopp för våra treåriga hästar, Uppfödningslöpningen är för de yngsta (tvååringar) och Derbyt för fyraåringar.

Kriteriet körs över distansen 2 640 meter och startas med autostart. Tolv hästar tar sig via uttagningslopp till finalen.

De treåriga stona kan välja att i stället starta i Svenskt Trav-Oaks med 1,4 miljoner kronor i förstapris

Det är alltså lopp där en häst endast kan vinna en gång, vilket gör det hela så mycket svårare. Hästägarna anmäler i förtid sina travare till dessa lopp, och betalar insatser som sedan ligger till grund för prissumman. Solvalla garanterar dock förstapriset i Kriteriet, två miljoner kronor. 

Hästägarna har också en möjlighet att anmäla sin häst till något som kallas Premiechansningen; man väljer då bort den grundpremie som erbjuds när en häst går sitt kvallopp som tvååring för chansen att i stället kamma hem dubbla prispengarna i Kriteriet och en del övriga stora lopp. Fördubblingen gäller inte enbart förstapriset, utan alla prisplaceringar (1-6).

DET FÖRSTA KRITERIET

Det allra första Kriteriet, 1927, vanns av hästen Ibrahim Pascha med sin tränare, danske Sophus Sörensen i sulkyn. Loppet kördes på Jägersro, eftersom Kriteriet (liksom Derbyt) ambulerade mellan de tre storbanorna i Sverige; Jägersro, Solvalla och Åby. Detta var inte en helt lyckad lösning för dessa banor, så sedermera permanentades Uppfödningslöpningen och Derbyt till Jägersro, Kriteriet till Solvalla medan Åby tog hand om det med tiden inte lika fullt betydelsefulla Svenskt Trav-S:t Leger.

Många av de verkligt stora stjärnorna i svensk travsport har använt Kriteriet som avstamp mot de högre höjderna. Några av de främsta vinnarna är Lime Abbey, Gay Noon, Julienne, Grain, Mack the Knife, Piper Cub, Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above, Maharajah och Readly Express.

Förra årets vinnare var Inti Boko körd av Johnny Takter och tränad av Timo Nurmos respektive Conrads Rödluva (Oaks) som hade Örjan Kihlström i sulkyn och tränas av Daniel Redén.