KRITERIET & OAKS

Vem blir årets Drottning respektive Kung bland treåringarna?

Tiden går fort, och den 29 september är det dags för de största loppen för våra treåriga travare.
Tränarna har matchat sina bästa hästar under säsongen, några har hunnit utmärka sig i andra årgångslopp som Margaretas Tidiga Unghästserie, E3, Breeders Crown med flera men det är nu det verkligen gäller.

BESÖK KRITERIEHELGEN

Kriteriehelgen inleds lördag 28 september.
Läs mer om dagen och boka biljetter/restaurangplatser här.
Helgens höjdpunkter, Svenskt Trav-Kriterum och Svenskt Trav-Oaks, avgörs söndag 29 september.
Läs mer om dagen och boka biljetter/restaurangplatser här.

Hålltider lördag

12.30 Entréerna öppnar

14.45 Start lopp 1

16.20 Start V75®

19.10 Tävlingarna slut

Hålltider Söndag

10.30 Entréerna öppnar

13.00 Start lopp 1

15.00 Start V75®

17.45 Tävlingarna slut

Kriteriets historia

Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla körs alltid sista helgen i september och är i dag Sveriges största treåringslopp med 2 miljoner kronor i förstapris.

Det räknas som ett av de tre klassiska loppen inom travsporten i Sverige, där Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Trav-Derby är de båda andra löpningarna. Kriteriet är ett årgångslopp för våra treåriga hästar, Uppfödningslöpningen är för de yngsta (tvååringar) och Derbyt för fyraåringar.

Kriteriet körs över distansen 2 640 meter och startas med autostart. Tolv hästar tar sig via uttagningslopp till finalen.

De treåriga stona kan välja att i stället starta i Svenskt Trav-Oaks med 1,4 miljoner kronor i förstapris

Det är alltså lopp där en häst endast kan vinna en gång, vilket gör det hela så mycket svårare. Hästägarna anmäler i förtid sina travare till dessa lopp, och betalar insatser som sedan ligger till grund för prissumman. Solvalla garanterar dock förstapriset i Kriteriet, två miljoner kronor. 

Hästägarna har också en möjlighet att anmäla sin häst till något som kallas Premiechansningen; man väljer då bort den grundpremie som erbjuds när en häst går sitt kvallopp som tvååring för chansen att i stället kamma hem dubbla prispengarna i Kriteriet och en del övriga stora lopp. Fördubblingen gäller inte enbart förstapriset, utan alla prisplaceringar (1-6).

DET FÖRSTA KRITERIET

Det allra första Kriteriet, 1927, vanns av hästen Ibrahim Pascha med sin tränare, danske Sophus Sörensen i sulkyn. Loppet kördes på Jägersro, eftersom Kriteriet (liksom Derbyt) ambulerade mellan de tre storbanorna i Sverige; Jägersro, Solvalla och Åby. Detta var inte en helt lyckad lösning för dessa banor, så sedermera permanentades Uppfödningslöpningen och Derbyt till Jägersro, Kriteriet till Solvalla medan Åby tog hand om det med tiden inte lika fullt betydelsefulla Svenskt Trav-S:t Leger.

Många av de verkligt stora stjärnorna i svensk travsport har använt Kriteriet som avstamp mot de högre höjderna. Några av de främsta vinnarna är Lime Abbey, Gay Noon, Julienne, Grain, Mack the Knife, Piper Cub, Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above, Maharajah och Readly Express.

Förra årets vinnare var Inti Boko körd av Johnny Takter och tränad av Timo Nurmos respektive Conrads Rödluva (Oaks) som hade Örjan Kihlström i sulkyn och tränas av Daniel Redén.