Vanliga frågor


FRÅGOR OM TRAVSPORT


Vad är skillnaden mellan trav och galopp?

Det är två olika gångarter där galopp är den gångart som går snabbast. Trav och galopp är även två helt olika hästsporter där olika raser av hästar används i respektive sport. Inom travet är det varmblod och kallblod och inom galopp använder man sig av engelska fullblod och arabiska fullblod.


Vad är monté?

Monté är travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen. I ett montélopp gäller samma regler som ett travlopp när det handlar om gångarterna.


Hur långt får man galoppera?

Från start i loppet är det tillåtet att galoppera cirka 150 meter, efter det är det tillåtet att galoppera max 100 meter och under loppets sista 100 meter är det inte tillåtet att galoppera alls. Galopperar hästen tre gånger under loppet är den också diskvalificerad. 


Var ligger mållinjen?

Mållinjen ligger i slutet av raksträckan längs publikplats och är uppmärkt med MÅL.


Hur långt är ett varv?

Ett varv på innersta spåret är 1000 meter. 


Hur långt är ett travlopp?

De vanligaste distanserna är 1640 meter, 2140 meter och 2640 meter. Det finns även lopp över andra distanser men det är inte lika vanligt.


Vad är autostart?

Det är en startmetod där hästarna samlas bakom en bil försedd med gallervingar. Bilen accelererar mot startplatsen och fäller ihop vingarna när startlinjen nås.


Vad är voltstart?

Voltstart är en startmetod som innebär att hästarna samlas upp på ett förutbestämt vis i olika volter. De cirklar sedan runt och vänder upp i körriktningen (vilket är motsols) under startkommandona KLART-ETT-TVÅ-KÖR. För att göra loppen jämnare kan hästarna i voltstartslopp belastas med så kallade tillägg, vanligtvis beroende på hur mycket pengar de tjänat. Varje tillägg är 20 meter långt.


Hur ser jag vilken häst som startar i vilket lopp?

Hästarna har olika färger på sina nummerbrickor (vojlockar) och genom att titta i banprogrammet, på atg.se eller på Solvallas Intern-TV, så ser du vilket lopp som har vilken färg. Numret på brickan är samma som hästens nummer i programmet.


När tävlas det på Solvalla?

Under Kalender & biljetter hittar du aktuella tävlingsdagar på Solvalla.


Hur många lopp har en travdag?

Det kan skilja sig åt, men oftast är det mellan nio – tolv lopp per tävlingsdag.


Hur lång tid är det mellan loppen?

Det är oftast cirka 20-23 minuter mellan loppen.


Hur många gånger startar hästarna varje dag?

Hästarna startar vanligtvis endast i ett lopp per tävlingsdag.


Hur snabbt springer hästarna?

I ett travlopp springer varmbloden mellan 45-55 km/h. Kallblodsloppen går något långsammare.


Vad är en defilering?

Inför varje lopp samlas de hästar som ska starta i en så kallad defileringsvolt. Där har banveterinären och ekipagekontrollanten möjlighet att studera hästarna närmare. Efter uppsamlingen på defileringsvolten defilerar hästarna i nummerordning förbi publiken och måldomaren. 


Vad är provstarter?

Efter defileringen är det dags för de sista förberedelserna inför start. Alla hästar gör en (eller flera) så kallad provstart i tävlingstempo på publiksidan. Provstarterna görs dels för att veterinären och funktionärerna ska få studera hästarna ytterligare, dels för att publiken ska få chansen att se hästarna en sista gång innan de lägger sina spel, och även för att hästarna ska få en sista uppvärmning inför start.


Vad är kvallopp?

För att en häst ska få starta i ett riktigt tävlingslopp så måste den först klara av ett kvalificeringslopp (ofta kallat kvallopp). Kvalloppen körs framför allt av djurskyddsmässiga skäl. Hästarna ska helt enkelt visa upp att de är i ett tävlingsmässigt skick innan de startar.


Vad är premielopp?

Varje år under perioden 1 mars till 31 oktober körs premielopp där alla svenskfödda 2-åriga hästar kan starta. Premieloppen är inga tävlingslopp, utan träningsliknande lopp där hästarna ska springa en tid inom ett visst intervall.


Vilka hästraser tävlar?

I Sverige tävlar vi med två olika hästraser; varmblod och kallblod. Varmbloden är vanligast, för dem körs runt 90 procent av loppen. 


Mår hästarna i travet bra?

Hästarna inom travet mår generellt väldigt bra. De har egna skötare som tar hand om dem dagligen och blir omhändertagna som de elitidrottare de är. Det får ofta massage, regelbundna veterinärbesiktningar och foder av hög klass. 


FRÅGOR OM SPEL


Hur fungerar spel på hästar?

Vi vill ge dig bästa möjliga guide till travsporten och spelet på hästarna och har därför satt ihop en Spelguide för att underlätta för dig att komma i gång.

För att spela måste du vara över 18 år. Spel på Solvallas travlopp sker endast online, det går inte att spela via kassor på arenan.

Har spelandet blivit ett problem? Ring 020-81 91 00 eller besök stodlinjen.se


Vilka spelbolag arrangerar spel till Solvallas tävlingar?

ATG, Svenska Spel och Unibet har alla avtal med Svensk Travsport för att arrangera spel på trav i Sverige. ATG ägs av trav- och galoppsporten och det är deras spelformer, odds och resultat som redovisas på Solvalla.  


VILKA SPELFORMER FINNS?

Det finns en mängd olika spelformer men till varje tävlingsdag på Solvalla så arrangerar ATG ett stort så kallat streckspel. V75® och V86® är exempel på det och det är spel för dig som vill vinna stora pengar. V75® är ATG:s lördagsspel och erbjuder vinst på 7, 6 och 5 rätt, oftast med över 50 miljoner kronor i den totala vinstpotten. V75 avgörs på Solvalla ungefär tio gånger per år. Varje onsdag (förutom på sommaren) så avgörs V86® med Solvalla som en av två arrangörsbanor. Där gäller det att hitta vinnarna i åtta lopp och du vinner om du får 8, 7 eller 6 rätt. 


Kan jag titta på travlopp utan att spela?

Absolut! Spelandet är helt valfritt och många tycker att det är nog så spännande att se loppen utan att själv spela.


FRÅGOR OM SOLVALLABESÖKET


Hur köper jag biljett?

När du valt ett datum som du är intresserad av under Kalender & biljetter klickar du dig vidare på Köp Biljetter, där kan du sen välja vilken typ av biljett du vill ha. Om du bokar bord i våra restauranger behöver du ingen separat entrébiljett utan det räcker med den biljett du får i samband med ditt köp av menypaket.

När du köpt din biljett/restaurangplats hittar du mer biljettinformation här.

Hur laddar jag ned min biljett?

Klicka på knappen “Ladda ned din biljett” i mejlet som du får efter att du genomfört ditt köp. 


Vad ska jag ha på mig när jag besöker en travbana för första gången?

Det finns ingen speciell dresscode för att gå på trav. Klä dig i sådant du trivs i, och om du ska vara utomhus, efter väder. 


Finns det restauranger och caféer på travbanan där man kan köpa mat och dryck?

Ja! Under Mat & dryck har vi samlat information om restaurangerna på Solvalla. Det finns åtta olika restauranger och caféer på Solvalla men observera att alla kanske inte håller öppet alla tävlingsdagar och att bordsbokning kan krävas i förväg.

Du hittar information om vilka restauranger som är öppna och bokningsbara det aktuella datumet du valt när du klickar vidare på Köp biljett under Kalender & biljetter.

När du bokar bord i våra restauranger behöver du ingen separat entrébiljett utan det räcker med den biljett du får i samband med ditt köp av menypaket.


Är det tillåtet att ta med egen mat och dryck till travbanan?

Det är inte tillåtet att ta med alkoholhaltiga drycker men i övrigt får du ta med dig egen mat och dryck. Dock får egen mat och dryck inte förtäras på Solvallas serveringsytor.


Hur bokar jag travupplevelser? Startbil, stallbacke, tandem.

Mer information om de olika Travaktiviteterna hittar du här. Du bokar aktiviteten i samband med att du köper biljett till tävlingsdagen. Välj först antal biljetter och tryck sedan på Nästa för att boka din aktivitet.


Vad gäller för rökning på Solvalla?

Det är endast tillåtet att röka på uppmärkta platser på Solvalla.


Vad gäller för alkohol på Solvalla?

Alkohol får inte tas in på arenan och det serveras endast i restaurangerna och på vissa serveringsområden. Det är inte tillåtet att förtära alkohol utanför dessa ytor.


Hur tar jag mig till arenan?

Här finns information om hur du hittar till Solvalla både med kollektivtrafik och med bil.


Finns det parkering vid travbanan?

Solvalla har gott om gratis parkeringsmöjligheter och det är vanligtvis fri parkering under våra travevenemang. Under större evenemang, exempelvis Elitloppet, kan en parkeringsavgift tillkomma.


Finns det laddstolpar?

För närvarande finns det laddstolpar på Stallbacken men inte på parkeringen vid publikplats.


Finns det handikapparkering vid travbanan?

Handikapparkering finns i anslutning till Huvudentrén och Stallbacksentrén.

Se arenaöversikt här.


Finns det handikapptoalett vid travbanan?

Det finns handikapptoaletter på Solvalla. Se arenaöversikt här.


Finns det skötrum på Solvalla?

Ja, på handikapptoaletterna i Kongressenhuset finns skötbord.


Får jag besöka stallbacken?

För dig som inte är hästägare men vill besöka stallbacken finns möjlighet att boka Solvalla backstage. Då kan du besöka stallbacken tillsammans med en guide och få en inblick i hur det funkar under en tävlingsdag. Med lite tur kanske du får några spännande stalltips! Du bokar aktiviteten i samband med att du köper biljett till tävlingsdagen. Välj först antal biljetter och tryck sedan på Nästa för att boka din aktivitet.

Om du är hästägare eller aktiv och vill besöka stallbacken så krävs ett giltigt årskort från Svensk Travsport. Årskortet kan laddas ned digitalt i din telefon.

Du ansöker om årskort via Svensk Travsport här

Om du har frågor eller funderingar kontakta


Var finns boenden nära Solvalla?

Best Western Plus Sthlm Bromma ligger endast 900 meter från travbanan och har 202 hotellrum, restaurang, bar, fritt WiFi, gym och bastu samt parkering. Hotellet är beläget precis intill Bromma flygplats och Bromma Blocks galleria.
Vi erbjuder dig som uppger Solvalla Trav vid bokning 15% rabatt på dagspriset.
Under Elitloppshelgen och Kriteriehelgen gäller 10% rabatt på dagspriset.
Bokas via:
Ange bokningskod: Solvalla Trav
www.sthlmbromma.se
Gäller i mån av plats t.o.m. 31/12-23


ÖVRIGA FRÅGOR


Vem äger Solvalla?

Stockholms Travsällskap är en ideell förening som driver Solvalla och all verksamhet kring huvudstadsbanan.


När byggdes Solvalla?

Solvalla invigdes 1927 och premiärdagen kördes den 31 juli.


Kan jag boka konferens på Solvalla?

Det går att boka konferens på Solvalla. Mer information finns här.


Hur köper jag merchANDIse?

Du kan köpa profilprodukter (merchandise) för Elitloppet på elitloppets webbshop och för Solvalla i Damklubbens shop på bottenvåningen i Kongressen.


Var vänder jag mig om jag har frågor om min beställning?

Har du frågor så kontakta oss gärna på eller har du frågor eller önskemål angående din restaurangbokning så kontakta eller 08-635 91 00.


Hur köper jag presentkort?

Här finns presentkort i olika belopp till Solvalla. 


Hur köper jag årskort?

Årskort till Solvalla kan du köpa här.


Vad gäller för Svensk Travsports årskort?

Det är ett entrékort för dig som har en aktiv roll inom travsporten. Kortet ger innehavaren och en vän fri entré på samtliga banors publikplats och stallbacke (vissa dagar undantagna för just stallbacken). Du kan alltså gå in på travbanan och njuta av sporten även när du är ledig. Du som är berättigad till ett årskort väljer själv om du vill ha det digitalt eller fysiskt. Här finns mer information om Svensk Travsports årskort.


Finns det Wifi på solvalla?

Vi erbjuder fri wi-fi på arenan. Nätverket heter Banguest och lösenordet är Zoogin12.


banner