Berndt Lindstedt är en av svensk travsports allra största profiler. Han har vunnit det mesta en travtränare och kusk kan vinna när det gäller stora lopp både i Sverige och internationellt.

Berndt Lindstedt är en av svensk travsports allra största profiler. Han har vunnit det mesta en travtränare och kusk kan vinna när det gäller stora lopp både i Sverige och internationellt.

Berndt föddes i Katrineholm och började sin travkarriär hos Kurt Mattson på Veda innan han jobbade tio år hos Gösta Nordin på Solvalla. Ett stipendium gav möjlighet till studier av fransk travsport innan han återvände till Gösta Nordin.
Stall Segerhuva, Olof Wallenius, blev nästa anhalt innan det var dags att bilda popstall med Håkan Wallner.

Berndt har som kusk vunnit mer än 2000 segrar och bland dem märks förutom segern i Prix d’Amérique segrar i Elitloppet två gånger, Peter Haughton Memorial fem gånger, Hambletonian Oaks fyra gånger, Merrie Annabelle två gånger, Kentucky Derby tre gånger, Nationernas Pris tre gånger, Hugo Åbergs, Kungapokalen tre gånger, Olympiatravet och många andra svenska och internationella storlopp.

Fem segrar som tränare och kusk till en vinnare av Hambletonian är en bedrift som Berndt Lindstedt är den ende som klarat.
1978 blev Berndt körsvenschampion på Solvalla och bröt Stig H Johanssons rad av segrar i det championatet.

Bland alla fantastiska hästar som Berndt tränat och kört genom åren märks Dart Hanover som blev något av en genombrottshäst internationellt. Han vann både Elitloppet på Solvalla 1972 och Prix D’Amérique i Paris 1973.

Andra stjärnor som tränats av Berndt Lindstedt är bland andra Armbro Goal som vann Hambletonian 1988 tillsammans med John Campbell och Pershing som vann många stora lopp, bland annat Elitloppet.

Nan’s Catch, som vann nästan alla lopp som två och treåring och är mor till Moni Maker, är ytterligare en häst som Berndt gärna framhåller. Royal Prestige och svenskfödde segerstaplaren Vibrante är också exempel på fantastiska hästar som tränats av Berndt.

1974 tog Berndt steget över Atlanten tillsammans med Håkan Wallner. Continental Farm bildades och de hade fantastiska framgångar. Många av de hästar Berndt tränade i USA har haft stor betydelse för den europeiska travaveln.

2003 var ett år då Berndt Lindstedt blev ordentligt uppmärksammad. Han blev invald i den amerikanska travsportens Hall Of Fame, en ära ingen annan europé hade uppnått. Samma år blev han utsedd till Travsportens Hedersman av Svenska Travsportens Centralförbund.

Berndt Lindstedt är en man med ödmjuk framtoning som gärna framhåller sina hästägares betydelse för framgångarna.

Text från Travmuséet
Foto: Kanal75