Det är med oerhörd sorg vi nåtts av beskedet att Margareta Wallenius-Kleberg somnat in i sitt hem på Menhammar.

Stockholms Travsällskaps tankar går i denna svåra stund i första hand till Margaretas barn Jonas och Annika och till hennes livskamrat Tore.

Margareta var, och kommer alltid förbli, en enorm del av Solvallas historia. Hennes passion och engagemang för travsporten i stort och för Solvalla i synnerhet har lämnat avtryck som kommer att eka i generationer framöver.

Listan över Margaretas bidrag till travsporten kan göras hur lång som helst, såväl globalt som nationellt. Margareta har alltid stått upp för svensk travsport och dess anseende, långt innan sporten var accepterad i alla sammanhang. Hennes namn är synonymt med elegans, klass, passion och kärlek till travsporten, vare sig man befinner sig i USA, Frankrike eller Sverige.

Margaretas passion för svensk travsport illustreras tydligt av hennes enorma bidrag med Margaretas Tidiga Unghästserie, en tävlingsserie som hon instiftade för att främja svenskfödda hästar och som hon med stor passion deltog i att utveckla och följa.

Margaretas kärlek till hästarna var unik, och hon berättade själv flera gånger hur denna kärlek hjälpte henne genom de prövningar hon själv gick igenom i livet. Redan när hennes far Olof gick bort 1970 tog hon över driften av Menhammar Stuteri. Hon vårdade detta arv med stor omsorg, och har såväl bibehållit sin fars och favorithästen Big Noons traditioner som utvecklat Menhammar till ett av världens finast stuterier.

Ännu en unik egenskap Margareta ständigt visade prov på var att hon alltid tog sig tid för alla människor som älskade hästar. Hennes kärlek till travsporten överbryggade alla klyftor.

Utöver att vara hedersmedlem i Stockholms Travsällskap är Margareta invald i Hall of Fame i såväl Nordamerika som i Norden. Det finns inte hedersbetygelser nog för att illustrera Margaretas gärning för travsporten.

På Solvalla och i svensk travsport lämnar Margareta ett hål som aldrig kan fyllas.

Margareta, du är redan saknad!

Stefan Holmgren, tidigare vd och Ordförande Stockholms Travsällskap
Anders Holmgren, Ordförande Stockholms Travsällskap


Andra nyheter