Inget annat ord i den svenska vokabulären är mer negativt laddat än cancer.
Alla har något – eller dessvärre någon – att relatera till.
Och när svensk travsport under november går samman i kampen mot prostatacancer finns det också historier som startade i becksvart mörker, men ser ut att sluta med solsken.

Solvallas kallblodsstjärna Gorm hade förvintern 2021 ett litet sår på hasen. Sådant som upptäckts blixtsnabbt av duktiga hästskötare och inte heller är något ovanligt på en hingst som gillar att berätta när han kommer, och gärna gör väsen av sig innan han går.
Men något var ovanligt med såret på Gorm. Han stod precis på tröskeln att ta steget in i yppersta eliten, men trots behandling och omsorg ville inte såret läka.

Tränare Svante Båth valde att konsultera veterinär Gustaf Croon på Mälaren Hästklinik.
– Gorm hade en så kallad sarkoid, en cancerform men en godartad sådan. Dock problematisk då den satt vid och i princip in i hasleden. Närheten till senor och senskidor gjorde det svårt att få bort så mycket som vi önskade. Tumörer behöver avlägsnas med marginal, det räcker att enstaka tumörceller blir kvar för att tumören ska växa på nytt.
Ett kirurgiskt ingrepp krävdes, dessutom fick Gorm cellgifter lokalt i området för tumören.

Enligt försäkringsbolaget Agria får 200 av deras flera tusen försäkrade hästar någon form av cancer varje år. Vanligast är det för skimlar som utvecklar en form av hudcancer, många lever med det utan diagnos eller besvär. Men även topphästar har tidigare drabbats; en av de bästa avelshingstarna som stallats upp i Sverige, Crowntron, togs ifrån oss av cancern efter blott två säsonger i aveln där han hade Derbyvinnaren i båda årgångarna; Sans Rival och Queen L.
– Lymfom på häst är ovanligt, men den mest förekommande maligna (elakartade) tumörsjukdomen på häst, årligen ser vi något fall, säger Gustaf Croon.

10.000 män i Sverige får diagnosen prostatacancer varje år, man bedömer att 125.000 lever med diagnosen. Flera travprofiler har, precis som statistiken förutspår, drabbats.
Under november samlar svensk travsport in pengar till Mustaschkampen och en av de flitiga givarna är – kallblodige Gorm!
Eller rättare sagt hans ägare. Bakom Stall Countess i Luleå döljer sig Peter och Camilla Vikström. I oktober gick en del av Gorms intjänade pengar till Bröstcancerfonden. I november är det Mustaschkampen som gäller.
– Vi brukar alltid skänka en del av pengarna hästarna springer in, oavsett om de vinner eller inte. Men…jag älskar Gorm! När vi fick beskedet om cancer var det nattsvart. Det var som om en nära anhörig drabbats, och vi visst inte hur det skulle gå. Det var faktiskt panik i lägret, säger Camilla Vikström med en liten klump i halsen innan hon fortsätter:
– Vi är så otroligt tacksamma för vetenskapen, och då vill man också vara med och bidra. Att få göra det i Gorms namn är något extra. Jag önskar ju att andra också ska få ett lyckligt slut! Men utan pengar – ingen forskning, så det är faktiskt en ära, säger Camilla.

Gorm fortsätter sin kamp mot cancer på onsdag då han bland annat springer på Månlykke A.M. och Stjärnblomster i ett verkligt tungviktsmöte på Bergsåker.
Oavsett utgång, för Gorm leker livet. Till våren går han in i en ny roll – han ska bli pappa! Gorm kombinerar tävling med att stallas upp som avelshingst på Söderby Stuteri utanför Stockholm.
– Gorms cancerform nedärvs inte enligt den forskning som finns tillgänglig och det kommer inte påverka Gorm som avelshingst. Forskning på tumörsjukdomar hos både häst och människor är vägen framåt för att kunna diagnosticera och behandla sjukdomarna i tid. Det finns även synergier i forskning på både djur och människor, så riktigt kul för oss att höra att Gorm bidrar till framtida lösningar och lindringar på tumörsjukdomar. Förhoppningsvis för både människor och djur, säger Gustaf Croon.

Text: Ola Lernå
Foto: Mia Törnberg/Eqqulea 

Originalartikel finns på Svensk Travsport


Andra nyheter