Foto: TR Bild.

Solvalla har sorg. På lördagen förlorade vi Jim Frick då den förhatliga cancern skördade ett nytt offer.

Jim var i början av karriären alltid den yngste. Den yngste att vinna, den yngste att bli champion, den yngste till Tusenklubben. 

Jim hade flera tidiga läromästare, men helt klart var det Olle Goop som betydde mest för hans karriär. Det förtroende han fick i stallet var stort, och när Olle Goop breddade sin tränartillvaro var det Jim som blev ansvarig för stallet på Rättvikstravet. Med sitt Dalarna som bas reste han land och rike runt och samlade segrar och framgångar. Totalt blev det för Jim, som småningom flyttade sin verksamhet till Solvalla, 5 002 segrar som kusk, 3 187 som tränare, 51 banchampionat och fyra Allsvenska och ett europeiskt kuskchampionat vilket gör honom till en av de största genom alla tider. Bland hans segrar ingår bland annat Derbyt och Elitkampen – en lista över alla hans storloppstriumfer skulle bli lång, väldigt lång.

Jim blev också så sent som i år invald i travets Hall-of-Fame, och han hade dessförinnan fått motta Travtränarnas hedersnål i guld och också blivit utnämnd till Travets Hedersambassadör.

Jim tvingades kämpa mot ohälsa hela tiden sedan den olycka han råkade ut för på Solvalla för tio år sedan. 

Jim hördes och syntes – det var en del av hans personlighet. Han gästade under en lång tid efter sin skada tävlingarna på Solvalla, och han var då alltid en lika kär gäst; kanske allra mest den gången då han iförd sin välkända dress tillsammans med Stig H Johansson invigde Elitloppet 2012 framför den stora publiken på E-läktaren.

Vid sin sida genom livet har Jim alltid haft sin Åsa, och tillsammans fick de barnen Camilla och Daniel plus fem barnbarn. Jim skulle senare november ha fyllt 69 år.

Det sägs att man inte är död på riktigt förrän någon har nämnt ens namn för sista gången på jorden. Det kan bara betyda att Jim kommer att leva länge, länge i våra tankar och i vårt medvetande.

 

Håkan Ahlqvist


Andra nyheter