Örjan Kihlström fyller 60 år. Foto: TR Bild

För att bli utnämnd till bäst i världen inom en idrott brukar man behöva vinna ett VM.
Just den titeln saknas dock för Örjan Kihlström, men han har vunnit i princip allt annat och tid finns – idag fyller nämligen Örjan Kihlström 60 år!

Ålder är som bekant bara en siffra och Kihlström är minst lika dominant som någon gång tidigare. Så sent som i helgen tog han hem Grupp 1-segrar i Kungapokalen (Daniel Redéns Francesco Zet) och Paralympiatravet (Pasi Aikos Who’s Who).

Örjan Kihlström föddes 13 maj 1962 i Bollnäs och var blott två år när han ingick i pappa Ivars flyttlass till Bromma och Solvalla. Örjan var inte fyllda 18 år när första segern som kusk kom, 2 mars 1980, givetvis på hemmabanan Solvalla med hästen Jarramas.
Sedan dess har Kihlström segerdefilerat över 7.000 gånger, har vunnit Grupp 1-lopp i sju olika länder, fyra Elitlopp, storlopp i USA, blivit utsedd till Årets Kusk nio gånger, blivit invald i Hall of Fame (2015) och nominerad till Jerringpriset efter triumfen med Maharajah i Prix d’Amérique där svenska folket röstade fram honom till tredjeplatsen bakom Sarah Sjöström och Charlotte Kalla.

VM då? Enda försöket hittills kom 2001 och Örjan Kihlström slutade trea bakom Jody Jamieson och Enrico Bellei. Så det finns alltjämt något att sikta på för evigt unge Kihlström som vi lyfter på hatten för idag.

Han firar födelsedagen på Solvalla – och kör samtliga åtta lopp under tävlingsdagen!

 

Text: Ola Lerrnå
Bild: TR Bild


Andra nyheter