Hans påverkan för travsportens utveckling går inte att överskatta. Att Olle gjorde det mesta med ett leende, värmande repliker och ett stort hjärta, gör hans frånfälle ännu sorgligare.

Per-Olov ”Olle” Goop meriter från tävlingsbanan som tränare och kusk överträffas endast av ett fåtal. Från i princip det att proffstränarlicensen togs ut i Rättvik 1967 till dags datum har han varit en maktfaktor inom sporten med mängder av titlar och fyrbenta profiler som vunnit allt från Svensk Uppfödningslöpning till Elitloppet, men också ett flertal internationella framgångar.

Hästar som Grades Singing, Limbo, Speedy Fly, Not So Bad, Nolte, Nordin Hanover, Minou du Donjon och J.R.Broline har tjusat många anhängare.
Olle Goop fick välförtjänt ta emot utmärkelsen Travets Hedersambassadör och valdes in travsportens Hall Of Fame.
Men Olles gärningar stoppade inte på travbanan. Hans ”trav-universitet” har utbildat en ansenlig del av svensk travsports proffstränare, däribland Jim Frick, Leif Witasp, Daniel Redén, Åke Sundberg, Hans R Strömberg, Jori Turja, Magnus Jakobsson, bröderna Hans G och Per-Erik Eriksson, Risto Airaksinen, Håkan K Persson, Heikki Korpi – och självklart sonen Björn.

Svensk Travsport hade inte varit där den är utan Olle Goop.

 

Text: Ola Lernå
Bild: TR Bild


Andra nyheter