Foto: Stall TZ

Åke Svanstedt har vunnit Elitloppet två gånger tidigare – kan tredje segern komma med en jänkare?
Amerikanske Back Of The Neck är den fjärde hästen att bli klar för Elitloppet 2022.
– En riktig tuffing som varit i toppen bland unghästarna i USA och slagits mot dom bästa, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Åke Svanstedt vann Elitloppet 2004 tillsammans med Gidde Palema och tog sin andra seger ihop med Torvald Palema i Elitloppet 2009. Men efter flytten till USA för ett antal år sedan så får vi hoppa tillbaka till 2017 då vi senast hade honom på besök med en egentränad häst. Den gången med amerikanske Resolve som slutade tvåa i Elitloppets final bakom Timoko.

Nu kommer Åke Svanstedt med en ny amerikan till Solvalla.

Femårige Back Of The Neck har vunnit elva av karriärens trettiotvå starter och slutade trea i USA:s största lopp för treåringar under 2020 då han lade beslag på bronsplatsen i The Hambletonian Stakes bakom Ramona Hill.

2021 vann Back Of The Neck Dayton Trotting Derby på elitloppsdistansen 1609 meter med över 84.000 dollar i förstapris och i finalen av Breeders’ Crown så kunde han hämta hem karriärens största prischeck. Detta efter andraplatsen bakom svenskbekantingen och stallkamraten Ecurie D, vilket inbringade 143.000 dollar. 

Nu kommer den femårige hingsten för första gången till Sverige och Solvalla. I lördagens V75 Direkt i TV4 presenterade sportchef Anders Malmrot Back Of The Neck som häst nummer fyra i Elitloppet 2022.

– Han visade ifjol att han tagit steget in mot den äldre eliten och blir mycket spännande i årets upplaga, säger Anders Malmrot.

Fakta Back Of The Neck

Ålder: 5 år
Kön: Hingst
Far: Ready Cash
Mor: Big Barb
Starter/Resultat: 32 (11-5-5)
Intjänat: 815 219 Dollar
Rekord: 1.08,7 autostart (1609m)
Ägare: Howard Taylor, Judy Taylor, Order By Stable & Åke Svanstedt Inc
Tränare: Åke Svanstedt
Skötare: Emmie Mårtensson
Uppfödare: Order By Stable
Nationalitet: Amerikansk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2022: Don Fanucci Zet (Sverige), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Back Of The Neck (USA)


Andra nyheter