Foto: TR Bild

Elitloppet 2022 får fem miljoner i förstapris och blir därmed världens vinstrikaste sulkylopp!

Solvalla står tillsammans med Svensk Travsport (ST) bakom uppgraderingen av Elitloppet 2022 där det totalt kommer delas ut 11.350.000 kronor i försök och final.

Därmed passerar Elitloppet franska Prix d’Amérique (en miljon euro), amerikanska Hambletonian (1,1 miljon dollar) och det högst doterade passgångarloppet North America Cup (1,1 miljon dollar)!

– Elitloppet har sportsligt och publikt varit ett av världens största trav-evenemang, nu får vi ett förstapris som fortsatt kommer ge genomslag internationellt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Förstapriset 2022 landar på fem miljoner kronor, nära en fördubbling av tidigare förstapris som legat på samma nivå i 14 år.

– Det känns helt rätt i tiden! Vi kommer fortsatt ha ett internationellt evenemang med intresse från hela världen, det känns så klart extra kul att kunna göra det 2022 då vi också kan hälsa publiken välkommen tillbaka till Elitloppet, säger Malmrot.

Solvalla är arrangör av Elitloppet, men det är en gemensam satsning tillsammans med Svensk Travsport (ST) som möjliggör det språng Elitloppet tar in i framtiden.

– Elitloppet är hela trav-Sveriges angelägenhet och ett varumärke av stor betydelse. Ett lyft för Elitloppet är helt enkelt ett lyft för svensk travsport, säger Robert Karlsson, sportchef på ST.

Precis som tidigare kommer det ges möjlighet till flygtransport till Elitloppet för hästarna.

– De utökade prismedlen påverkar till exempel inte planen att flyga in hästar från Frankrike till Elitloppet, säger Anders Malmrot.

En ännu större justering procentuellt får kallblodens Elitlopp, Elitkampen. 2022 kommer det delas ut en miljon till vinnaren av loppet som, precis som Elitloppet, körs sista helgen i maj på Solvalla.

– Fantastiskt kul och spännande att få kora världens bästa kallblod över sprinterdistans. En miljon i förstapris i Elitkampen kommer locka de allra bästa från Sverige, Norge och Finland till Solvalla, säger Anders Malmrot.

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.


Andra nyheter