Staffan Lind är ny tränare på Solvalla. Foto: TR Bild

Likt en karaktär i en Vilhelm Moberg-roman tog Staffan Lind 2001 sitt pick och pack – och sin familj i Västerås – för att flytta till USA. Med små meriter men en stor dröm.

Han skulle bli travtränare i USA. Enligt Svenskt Travsports statistik med tränarmeriterna sex starter, två andraplatser och 23.000 kronor inkört…
20 år senare flyttar han hem och blir Solvalla-tränare. Med erfarenheter från Hambletonian, 254 segrar och över 70 miljoner inkört som ansvarig tränare!
– Vi jobbade med ett byggföretag i Sverige och hade hästar som hobby. Jag hade rest mycket till USA och gillade unghästsporten. En dag bestämde vi oss för att prova, säger Staffan Lind.
Hans fru fick jobb hos Jan ”F:et” Johnson, själv arbetade han åt Don Swick och Doug Miller. Och redan efter två år hände det saker.
– Via Perry Söderberg och Jimmy Takter fick vi erbjudande om att bli privattränare åt Celebrity Farms. Där stannade vi i åtta år.
Bland framgångshästarna hittar vi Hambletonian Oaks-trean Celebrity Eventsy, Hambo Oaks-finalisterna Dream On Hanover, Celebrity Tribute och Celebrity Sweedie.
Men Lind har även varit med i Hambletonian. Däribland med Celebrity Secret som var fyra och sedermera blev avelshingst i Sverige.
– Jag kvalade även in Billy Flynn i ”Hambot”, minns Staffan.
Bästa året var 2008 då hans hästar vann 25 lopp och tjänade 1,2 miljoner dollar. Staffan Lind har även varit publiktränare i USA och hade dessutom ansvar för Åke Svanstedts gård i Vero Beach, Florida under uppbyggnadsperioden.
Och ytterligare kuriosa: sista året i USA ropade han endast in tre unghästar som Staffan tränade upp och startade som tvååringar; en av dem var Hennessy Am som sedermera blev E3-vinnare och Sorella som vann Hambletonian Oaks för Nancy Takter!
Men nu har han alltså kommit ”hem”. Familjesituationen har förändrats, men äventyrslusten finns kvar. Den väcktes på nytt när möjligheten gavs. På Lunds Gård utanför Märsta snickras det för att ge bästa förutsättningar att träna travhäst. Sedan tidigare huserar Erik Svensson på gården.
– Ägaren ville utveckla verksamheten och det blir rundbana, backe och slinga. Läget är ju perfekt just intill Arlanda, en halvtimme från Solvalla. Eftersom jag är anläggningsingenjör i grunden så blir min roll att se till att allt fungerar – och självklart träna häst. Jag kommer börja med sex unghästar redan 1 november, tanken är att verksamheten ska växa efterhand.
Staffan Lind drog till USA som 37-åring. Han kommer till Solvalla med stor rutin, inte minst från några av världens största travlopp.
– Men jag har inga ambitioner att driva något storstall. Hellre kvalitet än kvantitet, men jag har såklart plats för ytterligare hästar, avslutar Lind.

 

Text: Ola Lernå
Foto: TR Bild


Andra nyheter