Den näst penningstarkaste tävlingsdagen i Europa, och stuvar samtidigt om i tävlingsprogrammet då det kommer köras lopp både fredag och lördag.

– Vi vill förbättra och då måste vi också våga förändra. För två år sedan flyttade vi Kriteriet och Oaks från söndag till lördag med övervägande positiva reaktioner. Nu stärker vi lördagen ytterligare, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Söndagen stryks helt ur Solvallas tävlingsprogram Kriteriehelgen.
– Sportsligt har vi av tradition haft oerhört hög standard på söndagen, men inte fått den uppskattning vi anser att den förtjänar de senaste åren, säger Malmrot.

Solvallas Kriteriehelg kommer 2022 tävlingsmässigt starta på fredagen.
– Vi kommer köra den som Elitloppsfredagen, det vill säga att ge publiken chansen att hinna åka och ”landa” på Solvalla. Vi kör eftermiddagstrav med möjlighet till after work, men lämnar ändå kvällen fri.
Tanken är att tävlingarna ska starta 12.45 på fredagen.
– I princip samtliga aktiva vi diskuterat detta upplägg med är positiva. Och när vi tror att det är ett mer intressant upplägg både för aktiva och publik känns det givet att prova, säger Anders Malmrot.

Kriteriehelgen kulminerar i en Superlördag där Kriteriet och Oaks avslutar tävlingsdagen och det ges chansen att visa uppskattning för vinnarna – som dessutom har möjligheten att fira på kvällen.
– Vi kommer att köra en lite längre tävlingsdag på lördagen, innehållande 13 eller 14 lopp.

Förutom att sportsligt fokus flyttas, så blir det spelmässiga förändringar.

-Vi är övertygade om att vi kan lyfta lördagen till högre höjder tillsammans med Solvalla. Vi har flera idéer om hur vi ska öka spelupplevelsen på en fullspäckad och sportsligt fantastisk dag som det här och ska nu sätta oss ner och arbeta fram detaljerna, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG.

Det blir också den näst penningstarkaste tävlingsdagen i Europa under 2022, med nära 20 miljoner kronor i prispengar. Endast Prix d’Amérique-dagen på Vincennes erbjuder högre prispengar.
Kriteriehelgen 2022 på Solvalla avgörs fredag 23 september och lördag 24 september.


Andra nyheter