Mika Forss är ny tränare på Solvalla. Foto: TR Bild

…som i dagarna blir Solvallatränare!
 – Det är med en fin känsla. Även om jag kanske inte blir tränare, jag kommer satsa hårt på min karriär som catchdriver.

Men du flyttade till Sverige och tränade 10-15 hästar under fjolåret?
– Jo, men det fungerade inte som jag önskade. Jag tycker det är jättekul att träna unghästar och drömmer om att ta dem hela vägen till ett klassiskt lopp, men det var tufft med så få hästar och tiden kändes helt enkelt fel. Nu är det min roll som catchdriver som gäller.
Mika Forss har bland annat vunnit kusk-EM (2016) och bevisat sig som en av de absolut bästa i Europa. Han är 53 år, med tunga meriter från såväl Finland som Sverige.
– Jag närmar mig 4.000 segrar och jag tycker det går bättre och bättre. Jag var kuskchampion i Finland i sex år, senast 2018, och jag kände att jag behövde nya utmaningar. Det var lätt att välja Sverige för att hitta den utmaningen.
Vad är målet med flytten?
– Inom hästsporten är det svårt att sätta upp mål eller ens ha några planer. Som catchdriver gäller det bara att jobba hårt, och det har jag inget emot. Jag bor på Söderby Gård i Märsta utanför Stockholm och naturligt har jag fått köra lite åt övriga som tränar här ute. Jag hjälper dessutom Roni Paldan lite med träningen av hans hästar.
Om du får välja ett lopp genom karriären, vilket blir det?
– Oj, ett lopp. Det är ju nästan omöjligt. Att vinna Kungstravet var stort, Elitkampen så klart, men får jag bara välja ett blir det ändå Millstone’s Eager i Harper Hanovers Lopp 2008. Det var något alldeles extra.
Du väljer alltså ett lopp på Solvalla?
– Det är väl inte så att man direkt håller på en specifik bana, men Solvalla är ju störst och något man drömde om som liten att få uppleva. Det klart att det känns lite extra att vinna på Solvalla!

 

Text: Ola Lernå
Foto: TR Bild


Andra nyheter