Foto: TR Bild

Brambling tog hem Svenskt Trav-Kriterium

Vad kännetecknar en stor idrottsman? Ja, en egenskap är i alla att kunna skaka av sig en förlust – hur mycket den än svider och sen gå ut och prestera på topp igen…precis vad Örjan Kihlström gjorde när han tillsammans med Brambling från stall Daniel Redén tog hem den tyngsta titeln för en treåring i vårt land – timmen efter den snöpliga galoppen i Oaks.

Vi låter Daniel berätta…
– När jag såg starten undrade jag vad Örjan höll på med???
– Jag vet ju att Brambling aldrig har kunnat öppna snabbt…men så håller Örjan upp ledningen!
– Faktum är att jag inte trodde nånting alls på den här hästen från början, möjligen att han skulle kunna bli bra som 7-8-åring…
– Men på slutet har han kommit mer och mer, och han har en härlig inställning. Han ska vara med och kriga hemma när vi kör jobb, och även om dom andra hästarna egentligen är bättre ger han sig aldrig.

För Örjan var det en skön revansch. Galoppen med Beauty Kronos i Oaks sved, och det var ett färskt sår…
– Jag ville inte köra för fullt i sista sväng, för han har haft en svag punkt tidigare och det är kurvtekniken. Därför väntade jag med att rycka bomullen tills vi var inne på rakan för jag ville verkligen inte ha en till galopp.

Upploppet blev dramatiskt, med tre hästar i princip i bredd sista 200 meterna; ledande Brambling, utvändige favoriten Sans Moteur och anfallande Henry Flyer Sisu. Mot mållinjen kom alla tre farande i full fart, men när Örjan bad sin häst om det allra sista unset av kraft räckte det till Kriteriesegern med synnerligen knapp marginal.
Sans Moteur tvåa, Henry Flyer Sisu trea i ett lopp som gav vinnarens ägare SRF Stable – som också fött upp hästen – segerchecken på fyra miljoner kronor.
Segertiden blev 1.13,1.

 

Text: Håkan Ahlqvist


Andra nyheter