Foto: TR Bild

Det blir en sverigebekant fransyska som tar den sista platsen i Elitloppet 2020 – på Solvalla fick vi se henne för första gången redan 2015. Billie de Montfort är häst nummer sexton till sista söndagen i maj.
– Hon gör aldrig ett dåligt lopp och som nioåring så är hon loppets stålmormor, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fyraåringseliten för ston 2015 var första gången vi fick se Billie de Montfort i Sverige och hon tjusade den svenska travpubliken då hon vann på 1.10,7 i imponerande stil och har sedan många år i den högsta eliten på meritlistan. Billie de Montforts största seger kom i Criterium de Jeunes som treåring och andraplatsen i Grand Prix de l’U.E.T. 2015 bakom Bold Eagle och andraplatsen i Prix de Selection tillhör också hennes största meriter vad gäller insprungna pengar.

Säsongen 2019 inbringade över tre miljoner kronor och i slutet på december tog hon en fin skalp när hon vann Prix de Bourgogne och bland annat besegrade redan Elitloppsinbjudna duon Vivid Wise As och Looking Superb samt en viss Bold Eagle.

Hon har visat form på svensk mark via en tredjeplats i Paralympiatravet och Algot Scotts Minne 2020 och det blev även en tredjeplats i lördagens Gulddivision bakom redan Elitloppsinbjudne Racing Mange – under söndagen meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Billie de Montfort tar den sista rosa inbjudan till söndagen den 31 maj.

– Hon slog de bästa i Prix de Bourgogne i december och fem år efter att hon vann Fyraåringseliten för ston så är det åter dags för start i Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Billie de Montforts startar för andra gången i Elitloppet – hon deltog för första gången 2016 och kvalade då in till final där hon slutade oplacerad bakom vinnande Nuncio.

Fakta Billie de Montfort
Ålder: 9 år
Kön: Sto
Far: Jasmin de Flore
Mor: Quismy de Montfort
Starter/Resultat: 106 (19-26-22)
Intjänat: 22 438 941 SEK
Rekord: 1.09,2 autostart (1609m)
Ägare: Philippe Dauphin
Tränare: Sébastien Guarato
Skötare: Yann Jublot
Uppfödare: Philippe & Pascal Dauphin
Nationalitet: Fransk

Om Elitloppet
Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020: Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland), Chief Orlando (Finland), Attraversiamo (Sverige), Tae Kwon Deo (Sverige), Missle Hill (Sverige), Looking Superb (Norge), Makethemark (Sverige), Cokstile (Italien), Sorbet (Sverige), Earl Simon (Sverige), Racing Mange (Sverige), Propulsion (Sverige), Milliondollarrhyme (Sverige), Disco Volante (Sverige), Billie De Montfort (Frankrike).

Lottningen till Elitloppsförsöken sker i TV12 klockan 17.30 i eftermiddag.

I år arrangeras Elitloppshelgen utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter