Foto: TR Bild

Överlägsen vinst i den senaste starten och visad toppform – nu blir det första gången på svensk mark. Earl Simon är klar för sista söndagen i maj på Solvalla.
– Han är en stenhård häst som jag längtar efter att få se, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Sexårige Earl Simon tog karriärens största seger i Prix Octave Douesnel 2018 och penningmässigt så finns även tredjeplatsen i Europaderbyt bakom svenske Villiam med på meritlistan. Just säsongen 2018 är den bästa hittills med över fem miljoner insprunget för Earl Simon som nu har vunnit 15 av karriärens 33 starter. Närmast i sikte blir Elitloppshelgen på Solvalla.

Earl Simon har svarat för flera bra insatser under 2020 och vann under onsdagen Prix des Ducs de Normandie i Caen. Earl Simon spurtade till seger på 1.11,0 över distansen 2.450 meter och imponerade stort när han slog delar av den franska eliten – en insats som nu ger honom en plats bland de sexton inbjudna till Elitloppet 2020.

– Han var formidabel i Caen och förstärkte verkligen mitt intryck av honom, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Elitloppet 2020 blir Earl Simons första start i Elitloppet och elva hästar är nu inbjudna till söndagen den 31 maj.

Fakta Earl Simon
Ålder: 6 år
Far: Prodigious
Mor: Tindrana
Kön: Hingst
Starter/Resultat: 33 (15-6-8)
Intjänat: 855 110 Euro
Rekord: 1.09,9 autostart (1640m)
Ägare: Ecurie Skytten
Tränare: Jarmo Niskanen
Skötare: Audrey Viel
Uppfödare: Gunnar Sundbaum
Nationalitet: Svensk

Malmrot avvaktar nästa inbjudan
Redan nu meddelar Anders Malmrot att nästa inbjudan kommer den 23 maj då segraren av STL-Gulddivisionen final på Gävletravet direktkvalificeras till Elitloppet. Därefter bjuds de sista fyra hästarna in fram till att startlistan fastställs söndag 24 maj:

– Jag vill ha alla förutsättningar klara när jag ska välja ut de sista hästarna. Därför kommer jag att avvakta alla intressanta hästars prestationer, så att jag har ett fullständigt beslutsunderlag, innan nästa inbjudan kommer.

Om Elitloppet
Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020: Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland), Chief Orlando (Finland), Attraversiamo (Sverige), Tae Kwon Deo (Sverige), Missle Hill (Sverige), Looking Superb (Norge), Makethemark (Sverige), Cokstile (Italien), Sorbet (Sverige), Earl Simon (Sverige).

I år arrangeras Elitloppshelgen utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter