Foto: TR Bild

Vinnaren från 2018 och 2019 kommer och dessutom så får vi se en finsk gäst för allra första gången på Solvalla. Lome Brage, Tangen Haap och Välähdys är de tre första att bli klara för Elitkampen 31 maj. – Vi har haft sikte på att vara med sedan i höstas och jag ser verkligen fram emot att delta, säger Välähdys tränare Ville Korjus.De tre första kallbloden är redo för Elitloppshelgen och en av dessa är titelförsvararen Tangen Haap. Björn Karlssons springare vann Elitkampen ifjol trots sitt bakspår och har visat bra form även i årets starter. Två segrar har det blivit såhär långt och senast blev det en tredjeplats i Vårbjörken bakom Lome Brage – som också är klar för Elitkampen 2020.

Lome Brage vann Elitkampen redan 2018 och den startsnabba norske trettonåringen visade att han är redo för en ny upplaga då han som nämnt vann direkt i sin årsdebut på Umåker i Vårbjörken genom att spåra loppet från start till mål på 1.20,4 över kort distans.

Den tredje hästen att bli klar för loppet är finske Välähdys som därmed gör sin allra första start i Elitkampen. 2019 avslutade han med två raka segrar där han bland annat besegrade vinnaren från Elitkampen 2017, Polara, och i år har det blivit en seger på de fyra starter som man hunnit med. Välähdys vars främsta merit såhär långt i karriären är när han vann Nordiskt Mästerskap för kallblod 2017 och tog hem förstapriset på 30.000 euro.

– Titelförsvararen Tangen Haap och Lome Brage har redan visat härlig form i år och jag är även väldigt glad att finske Välähdys kommer, då han har fartresurser utöver det vanliga, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Lome Brage

Ålder: 13 år
Kön: Hingst
Far: H.G.Balder
Mor: Lomestjerna
Intjänat: 4 703 545 SEK
Starter/Resultat: 102 (43-15-11)
Ägare: Bengt Erik Persson
Tränare: Anders Lundström Wolden
Uppfödare: Erling Hasle

Fakta Tangen Haap
Ålder: 11 år
Kön: Hingst
Far: Lome Elden
Mor: Tangen Mai
Intjänat: 3 292 632 SEK
Starter/Resultat: 94 (39-11-14)
Ägare: Stall Sedin HB
Tränare: Björn Karlsson
Uppfödare: Signe Kvaale Nilsen & Jørn G. Nilsen

Fakta Välähdys
Ålder: 11 år
Kön: Hingst
Far: Viesker
Mor: Kuusysi
Intjänat: 475 720 euro
Starter/Resultat: 92 (49-16-4)
Ägare: Samuli & Ville Korjus & Teija Majander
Tränare: Ville Korjus
Uppfödare: Arto Nieminen

Om Elitkampen
Kallblodsloppet Elitkampen avgörs den 31 maj på Solvalla. Elitkampen är en del i Elitloppshelgen som i år kommer att arrangeras utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter