Den danska nationalsången ljöd över Solvalla sedan Uza Josselyn med Erik Adielsson i sulkyn tagit hem Prix Maharajah – EM för ston.

 Uza Josselyn pris

Den penningmässigt mest meriterade hästen la ytterligare 900 000 kronor till sitt konto, när hon vann loppet på superfina tiden 1.10,5.

En travhäst behöver många kvalitéer för att ta hem ett storlopp. Startsnabbhet är en av dem, och den var den egenskapen som gjorde att Uza Josselyn lyckades fånga upp de utvändiga hästarna i loppets inledning – och som i sin tur gjorde att hon kunde spåra hem hela vägen. Det gick fort, men trots att hon hade all orsak att bli trött stred hon ändå in till mållinjen, där hon var en knapp längd före franska Bahia Quesnot som spurtade bra från sin köposition.
– Hon är en lejoninna, var Eriks första kommentar.
– Som hon har fått kämpa i sina senaste starter, kvällens inget undantag. Det gick väldigt fort från början, och tempot hölls uppe under i princip hela vägen – det var väl bara under 3-400 meter som jag kunde dämpa lite.
– Vilken märr det är, man blir ödmjuk!

Hästen har en internationell tillvaro, minst sagt. Kom till i Frankrike, föddes i Danmark, ägd i Schweiz av paret Barbara och Rene Aebischer som dock för närvarande håller till på Stig H Johanssons gård i Upplands Väsby…
– This is a great day! Sa Rene i vinnarcirkeln, och han var tacksam över sin häst, över kusken och hela dagen.
– Erik avvägde loppet perfekt, han sparade lite till upploppet och det räckte till segern. Det känns så bra!
– Tack till alla här på Solvalla.

Håkan Ahlqvist

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild


Andra nyheter