​Elitkampen för kallblodiga travhästar är ett av Elitloppshelgens populäraste lopp. Nu gör Solvalla en rejäl satsning på loppet och höjer förstapriset till hela 500 000 kronor.

Elitkampen på Solvalla instiftades 1986 och den förste segraren var norske Alm Svarten – tränad av Knut Alm och körd av Ulf Thoresen. Alm Svarten vann även de två följande åren och därefter har vi bland annat fått se folkkära segrare som Atom Vinter, Viesker, Järvsöfaks, Tekno Odin och Lannem Silje. Nu görs en storsatsning på loppet vilket gläder Sveriges mest framgångsrike kallblodstränare.

– Vad härligt! Det var den bästa nyheten på länge. Den här höjningen ger Elitkampen en riktigt hög dignitet, säger Jan-Olov Persson som har åtta tränarsegrar i loppet varav fem i rad med Järvsöfaks under åren 2002 till 2006.

Prishöjningen, som är på över fyrahundratusen kronor, gör att förstapriset kan höjas från trehundratusen till en halv miljon kronor. Totalt kommer 995 000 kronor att delas ut i loppet.

– Elitkampen är ett av de mest uppskattade loppen under Elitloppshelgen och det är viktigt för både oss som arrangörer och för Elitloppspubliken att loppet fortsatt håller högsta klass. Därför gör vi den här satsningen, säger Solvallas Sportchef Anders Malmrot.

Elitkampen avgörs i år den 26 maj under Elitloppssöndagen på Solvalla. Elitloppshelgen pågår 24-26 maj.

Fakta Elitkampen:
​​​Antal körda lopp: 33 stycken
​Segerrikaste hästar: Viesker och Järvsöfaks, 5 segrar
​Segerrikaste tränare: Jan-Olov Persson, 8 segrar
​Segerrikaste kuskar: Kaarlo Ahokas och Jan-Olov Persson, 5 segrar
​Snabbaste häst: Vitter, 1.18,5 1609a, 29 maj 2016
​Segrar per land: Norge 15, Sverige 10, Finland 8

Pressmeddelande från Solvalla 20 februari 2019. 
Foto: Thomas Blomqvist / TR Bild


Andra nyheter