Historien upprepar sig. Annandagen i fjol tog Double Exposure, Olle Rols och Jairo hem varsin avdelning under Solvallas V75-finaler. Nu slog trion till igen. Två av kuskarna strödde lovord över sina vinnare, den tredje verkade direkt missnöjd.

 

Årstidshästar är inget okänt fenomen inom travsporten.
Men att tre hästar ska vinna på exakt samma dag ett år senare är förstås synnerligen ovanligt.
Annandagen på Solvalla innebär traditionella V75-finaler och inleddes precis som i fjol med Baroness Karsks lopp för stoeliten.
Då var Double Exposure ett tämligen osynat kort för V75-spelarna med tre starter på svensk mark.
Segern blev den första i nya hemlandet och ett år senare kom Daniel Redéns femåring ut som omgångens största favorit och en het aspirant till titeln landets bästa sto.
Någon gratisseger blev det emellertid inte.
Stallkamraten In Toto Sund svarade bestämt ledningen varpå Örjan Kihlström parkerade lugn på utsidan.
Upploppskampen kanske såg jämn ut från sidan, men verkligheten var nog att Kihlström valde att mäta ut en liten segermarginal med gott om luft under vingarna.
– Hon är jättefin för det mesta, men kändes kanonfin idag. Ännu finare än hon varit på ett tag, berömde segerkusken om hästen som länge var aktuell förstorloppet Prix Tenor de Baune med en friplats till Prix d’Amerique på Vincennes dagen före julafton.
– Tanken var att starta i Paris och spurta ner konkurrenterna, men nu blev det såhär istället, förklarade Daniel Redén som verkar skjuta upp Frankrikeplanerna ett år.
– Nu tar vi det lite lugnt i vinter istället.

Även för Mats Rånlunds senaste reklamhäst Olle Rols var fjolårets annandagseger något av ett genombrott, den första finaltriumfen i vad som skulle sluta i en sju starter lång segerkavalkad som varade fram till april och gav drygt en miljon kronor.
Onsdagens fullträff var den första sedan dess och även här handlade det om att reglera motståndet utanpå ledaren.
– Han överraskar mig lika mycket varje gång och blir bara bättre och bättre. Hästen har aldrig känts så fin i travet, sade körande Peter Ingves.
Lika nöjd med sin häst var inte Joakim Lövgren sedan Jairo fällt sina högmeriterade motståndare i guldfinalen, Gert Lindbergs lopp.
Favoriten Nadal Broline öppnade stenhårt för ledningen och fick en våldsam tryckare av en het Turno di Azzura som svarade ut avancerande Zenit Brick efter varvningen. ¨
På upploppet var det stumma ben på alla håll och Lövgrens tyskfödde sjuåring höll farten bäst efter en smygare.
– Han var inte i stöten idag, jag hade ingenting att köra med. Jag tror att han tagit resan dåligt, han tävlade inte på hela loppet, var Lövgrens oväntade reaktion sedan Jairo tagit hem sin största segercheck i karriären, värd 400 000 kronor.
– Det är en underbar häst. Jag försöker bara stoppa in saker i sitt sammanhang. Nu fick han det bästa loppet och vann tack vare det. Det finns nyanser på honom också, förklarade Joakim Lövgren.

Tre av svensk travsports största framtidsnamn passade också på att ta för sig.
Oskar J Andersson har länge varit en av landets främsta lärlingskuskar och står i begrepp att dra igång en egen rörelse under 2019.
Prestationen från Je t’Aime Explosiv, förnärvarande tränad av storasyster Ruth J Andersson, kanske var ett tecken av vad som komma skall.
– Nästa år ska jag bygga upp en travtränarverksamhet och den här hästen är en liten tjuvstart på det. Jag och Paula lägger väldigt mycket tid på honom och följer vårt koncept. Det är så otroligt roligt att lyckas tillsammans, sade Andersson refererades till sin sambo med efternamnet Pettersson.
Daniel Wäjersten kommer snart att kunna se tillbaka på sitt första år som proffstränare med seger i var fjärde start.
Även som kusk har han överträffat sig själv med rekordsiffror och det var i den rollen som han styrde in Markus Pihlströms Importedfrmdetroit sedan Pacific Face snöpligt galopperat med grepp på upploppet.
Lite mer rutinerad är Mattias Djuse som erhållit allehanda utmärkelser under sina fyra år på egna ben.
Nu kom en något oväntat kröning av säsongen då Ulf Ohlsson satte dit nyförvärvet Farouk B.R. i Hästägarkannan över tre kilometer.
Petri Puro-tränade Martin de Bos avrundade omgången i händerna på Kim Eriksson och såg till at V75-utdelningen stannade vid 127 890 kronor för sju rätt.

 

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter