Stilla somnade Karl-Gustav Holgersson idag in på lasarettet i Falun där han befann sig under sina sista dagar. Han blev 88 år.

 

Få personer har varit så nyfikna på sina djur och sitt yrke som “Holger”. Han gick i de bästa skolorna innan han drog igång sin egen tränarrörelse, och efter några inledande år på “orten” var han återbördad till Stockholm och Solvalla under den senare halvan av 50-talet.
För K-G var det nästan viktigast att hästarna mådde bra och trivdes än att de hårdtränades för stordåd. Han ville ha sina hästar i form, den form dressyrryttare ofta talar om, och hans kunskaper med longerlinorna har nått närmast kultstatus.

På Solvalla tränade han bland många andra fram de två VM-hästarna Emter W. och Lime Rodney, men hans stora nyfikenhet och kunskapstörst förde honom utanför landets gränsen, och småningom hamnade han i stallet hos Orsi Magnelli i Italien. Där blandades fram- och motgångar. “Holger” kunde vid sina besök i Sverige berätta om hästar som behandlats fel, utrustats fel och många gånger tränats fel. För hans ögon var alltid öppna, och han noterade både ett och annat under livets gång.

Man kan lugnt säga att “Holger” var aktiv in i det sista. Han lämnade in sin proffstränarlicens som 85-åring!

“Holger” fick 88 år på jorden. Få människor har fyllt den påse Hasse Alfredsson talade om lika väl som KG. Mycket mer skulle gå att säga, och skriva, om Karl-Gustav Holgersson. Men varför inte hedra hans minne, bevara hans kunskaper och erfarenheter?
Läs hans bok.
Det skulle han ha uppskattat.

Hissa Hoger!

 

Håkan Ahlqvist

Foto: Maria Holmén, TR Bild


Andra nyheter