Att avstå pengarna man får för godkänt premielopp för att istället ha chans till dubbla prispengarna i de stora unghästloppen attraherar fler och fler.
Ägarna till totalt 1 250 tvååriga travhästar födda 2016 har ”köpt” lotten och är premiechansare.

 
Ju fler som väljer att bli premiechansare desto fler lopp ingår i loppen som erbjuder dubbla prispengar under hästens två-, tre- och fyraåringssäsonger. Trenden är intresset för att premiechansa sin tvååring ökar bland landets hästägare och det gör att premiechansarna födda 2016 tävlar om dubbla prispengar i ytterligare en stor unghästfinal. För första gången ingår E3-finalen för ston över 2140 meter i premiechanspaketet.
Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travoaks , Svenskt Travderby, Derbystoet samt de fyra Breeders’ Crown-finalerna för tre- och fyraåringar ingår alltid i premiechansningen, men om fler hästar avstår premien på 20 000 kronor för lyckat premielopp kan ytterligare lopp ingå. Det blir verklighet för kullen född 2016 då även Stochampionatet och långa E3-finalen för ston.
31 oktober var sista chansen för året att gå premielopp och 1 250 tvååringar räknas nu som premiechansare för kullen född 2016, att jämföra med 1 162 premiechansare i kullen född 2015.
I de elva premiechansloppen tävlar premiechansande hästägare om totalt 49,7 miljoner kronor.
– Fördelarna med att satsa på högklassavel i Sverige och att köpa svenskfödda unghästar kommer rimligtvis att väcka allt större internationellt intresse. Utländska hästköpare har så smått börjat fatta hur bra det har blivit att köpa svenskt, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson i en pressrelease.

 

Lars-Ove Pettersson, Kanal75

Foto: TR Bild


Andra nyheter