…som är ny ägare av gården Stora Ellringe, tidigare Stall Tillys bas, med plats för 50 hästar.

– Jag gör det här delvis för att det är klassisk travmark, för jag vill inte att det blir som många andra travcamper som sålts till ridsportsfolket som ju köper upp det mesta, säger Mats
– Men lika mycket för att jag tror på Jevgeni som tränare, jag tycker hans resultat med de förhållandevis små möjligheter han haft hittills tyder på det.
– Nu får han – och i förlängningen även mina hästar – tillgång till ypperliga träningsförhållanden efter att tidigare inte ens haft en bana att träna på. Trots det kör Jevgeni in ett par miljoner i år, och jag tror det kommer att bli betydligt mer i framtiden. Både han och hans fru – en stor resurs i stallet – är utomordentliga hästmänniskor.

Mats Gabrielsson har som bekant ett tämligen stort engegemang i den estländska travsporten, där många av hans yngsta hästar tränas upp. Och Jevgeni vägrar att lämna ifrån sig championtiteln på banan i Tallinn utan vinner körsvens- och tränarligan år efter år.
– Jag kommer fortfarande att ha ett antal hästar i Estland, under Jevgenis överinseende, men ett 20-tal hästar kommer att finnas på den nya gården (som ligger i Almunge). Resten av boxarna förfogar Jevgeni över för andra ägares hästar.
På Jevgenis träningslista finns idag 40 hästar, varav drygt hälften ägs av andra än Stall Oxalis.
– Jag tror såklart att detta kommer att gynna mina hästar, gynna Stall Oxalis och gynna Jevgeni – och jag hoppas resultaten kommer att visa att jag tippat rätt om framtiden, avslutar Mats

Hur som helst är det gott att kunna konstatera att klassisk travmark förblir just det.

 

Håkan Ahlqvist

Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild


Andra nyheter