Who’s Who bjöd på tårta en kväll när många fick Kriteriet i tankarna.

Vår nylige Derbyvinnare omgavs av sina närmaste med Pasi Aikio i spetsen och visade vilken cool häst han är. Det tog typ en kvart för Marre-kopian att ta sig från stallbacken till vinnarcirkeln – det var ju så mycket att fundera på, så många orsaker att stanna upp och kika sig omkring…men väl framme fick Pasi, Örjan, skötare Jennie och MWK alla berätta sin sida av den historiska segern, och marsipan-tårtorna försvann  i rask takt till gratulanterna som väntade utanför vinnarcirkeln.

När V64:an drog igång blev hastigt och lustigt Kriteriet det stora samtalsämnet. Var det den blivande vinnaren vi såg explodera från fältet i den första avdelningen?
Conrad Lugauers treårige talang Campo Bahia satte skräck i sina kullkamrater när han på tisdagen genrepade inför kriterieuttagningarna på Solvalla. 
– Det här var otroligt bra, konstaterade Jägersrotränaren.
Conrad Lugauer lät Campo Bahia jogga med en bit bakom ledande Fernando Vixi innan han knappa varvet från mål gled ut i andraspår. Mitt på den sista bortre långsidan la Campo Bahia i ytterligare en växel och då flög han förbi ledaren och seglade ifrån motståndet med ett hav av hästlängder. I mål stannade klockorna på snabba 1.12,2 över 2 140 meter med bilstart.
– I dag bestämde vi att testa om det finns kriterieform i honom och jag kan bara vara nöjd. Det här är nog den bästa unghäst jag har kört. Han lattjade mer eller mindre första varvet och tävlade bara sista 600 meterna. 
– Det var världsklass! sa Conrad Lugauer som nu blickar mot uttagningarna i Svenskt Travkriterium om två veckor med sitt stjärnämne.

Bra tryck var det också i Beautiful Bacardi som befäste sin ledning i Solvallaserien för fyraåriga ston. Ulf Eriksson körde Stefan Melanders häst till ledning på andra femhundringen och gick sen tämligen obrukad undan till vinst på 1.12,5.

Kim Moberg svepte fältet tillsammans med Louie Brodde (stall Svante Båth) som var ytterligare en av många riktigt bra vinnare under kvällen. Segern var Kims tionde i år.
Bara bäst i sitt lopp, där konkurrenterna försvann en efter en på vägen, var Timo Nurmos Mattie i händerna på Jorma Kontio. Från ett tidigare pers på 1.16,9 drog hon till med nya rekordet 1.13,1 i voltstart över full distans i sin sexlängders-seger. Det var andra starten i Timos regi.
Övriga V64-vinnare var i ordning Macklemore för Elias Strandberg, Twinkle Face för Dennis Spangenberg och Electrical Storm för Mattias Djuse.

Bra form på många deltagare, men i kanske allra bäst form just nu – Solvallas spelexpert Mattias Spante som satte det mesta i spelväg. Ni kan läsa mer om det i Spantes tidiga tankar när de dyker upp här vid nio-tiden.

Håkan Ahlqvist, Solvalla/Ola Johanson, Kanal75

Foto: Tommy Andersson, ALN


Andra nyheter