För 18 år sedan vann han Svenskt Travkriterium med Hilda Zonett. I år har Robert Bergh ett nytt kriteriehopp i superstoets son Alfred Zonett.

– Den här rumpan, det var många år sedan jag satt och tittade på en sådan, sa Åbytränaren efter fredagens uppvisning i V75 på Bergsåker.

Robert Bergh skördade enorma framgångar med Hilda Zonett. Redan som unghäst var hon exceptionell och hennes tränares val att stå över Svenskt Travoaks för att matcha henne mot grabbarna i kriteriet resulterade i en av de mest minnesvärda segrarna i loppets historia. I år kan mammas pojke ge Robert Bergh ett nytt oförglömligt kriterieminne.
– Den här rumpan, det är Hilda det. Det är världsklass! Hon har inte lämnat någon annan med den här rumpan, sa Robert Bergh efter att Alfred Zonett utklassat sina konkurrenter och tagit andra raka segern över kriteriedistansen 2 640 meter.
– Han är snabbast i gänget också med den stammen, han är väldigt effektiv. Sedan är han bökig före loppen. Men alla efter Hilda har varit så. De bökar och ska försöka slå och hålla på men när de ser en startbil är det bara full fokus och de mest lättkörda hästar som finns.
Segern var Alfred Zonetts tredje i femte starten och med två raka över lång distans tillhör han favoriterna inför kriterieuttagningarna på Solvalla 18 september. 
– Det är ganska läckert att han redan har vunnit två lopp över 2 640 meter. Det känns perfekt och nu trimmar vi på inför kriteriet.

Råstarke Qahar Q.C. visade var skåpet skulle stå i Open Trot-Stayern. Körande Ulf Ohlsson lämnade ingenting åt slumpen när han avancerade till ledningen från 40 meters tillägg och trots det offensiva upplägget hade den Catarina Lundström-tränade sjuåringen inga som helst bekymmer med att avfärda favoriten Antonio Trots försök att utmana om segern till slut.
– Jag tror att han kan springa ett varv till i samma fart. I dag var han riktigt, riktigt stark och jag har aldrig kört honom trött. Det är någon som kan slå honom ibland på ren snabbhet men han är en riktig kämpe, berömde Ulf Ohlsson.

Minnestads El Pasoeller ”Skalman” som han kallas i stallet, var dunderfavorit i Bergsåkers Stora Amatörpris och det visade sig att spelarna hade klart för sig. Körande Rebecca Dahlén väntade tills konkurrenterna intagit sina positioner och sände sedan fram till ledningen med 1 400 meter till mål. I slutkurvan drog hon ner det norska huvudlaget och då stack Minnestads El Paso ifrån  till mycket enkel seger.
– Han är fantastiskt hästen! sa Rebecca Dahlén med glädjetårar rullande på kinderna.
Solvallaamatören äger själv hästen som hon tränar tillsammans med sin sambo Dennis Palmqvist.

I Tsar d’Invernes lopp levererade Timo Nurmos-tränade Global Undecided en imponerande rökare när han svepte till spets från tredje par utvändigt på den sista bortre långsidan. Väl i front var hans fyraåriga kullkamrater chanslösa att fånga in honom och triumfen blev överlägsen.
– Det här var hans bästa lopp i karriären, sa kusken Jorma Kontio.
I kallblodsloppet hade favoriten Art Nökkve inga bekymmer med att ta in 80 meters tillägg och kliva undan till säker seger.
– Jag blir lycklig varje gång jag värmer honom. Jag har aldrig känt honom dålig utan han trivs med livet jämt, sa hästens tränare och kusk Håkan Skoglund.
Två sprinterlopp kördes inom ramen för V75 och där gick segrarna till Reijo Liljendahls Mrs Lindy (Ulf Ohlsson) och Alessandro Gocciadoro-tränade Ubertino Grif (Jorma Kontio).
Sjur rätt på V75 delade ut 586 kronor och sex rätt gav 15 kronor. Femrättsutdelningen understeg 15 kronor och därmed går den potten vidare till lördagens multijackpot. Då kan en ensam vinnare med sju rätt på V75 håva in cirka 55 miljoner kronor.

Utanför V75-kupongen kördes ett Breeders’ Crown-lopp för tvååringar och där drog Svante Båth-tränade Global Adventure (Erik Adielsson) längsta strået i en härlig duell med Sten O Janssons Belker.
– Han har alltid varit tidigt och han har både fysik och teknik. Det stora målet är Uppfödningslöpningen men dit är det en bra bit, sa Båth.

Ola Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter