Svensk Travsport har beslutat att inte arrangera The Showdown 2018 under Kriteriehelgen på Solvalla. Planen var att arrangera ett lopp med två av världens bästa hästar inbjudna och ett förstapris på två miljoner kronor.

The Showdown planerades först att köras i augusti men flyttades sedan till september. Nu har Svensk Travsport beslutat att ställa in loppet.
– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet. Det var svårare att få till det här loppet än vi trott, helt enkelt. Att ställa in känns därför som rätt beslut, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.
Loppets vara eller icke vara har debatterats flitigt runt om i travsverige sedan projektet lanserades.
– Vi är medvetna om den kritik som kommit kring The Showdown. Bland annat att påverkan på andra storlopp skulle bli för stor. Det är bara att erkänna att vi gjorde en felbedömning med The Showdown, och borde ha förankrat idén bredare innan vi lanserade den, säger Petter Johansson.
The Showdown var Svensk Travsports lopp men skulle arrangeras på Solvalla.
– Det är klart det är tråkigt att inte kunna bjuda vår publik på det här spännande nya loppet. Samtidigt har vi förståelse för beslutet. För Solvallas del väljer vi att istället fokusera på de fantastiska tävlingsdagar vi kommer att ha i samband med Kriteriet, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

De 2,5 miljonerna i prispengar som avsatts för detta lopp skjuts med största sannolikhet nu över till 2019. Men det slutgiltiga beslutet kring den frågan kommer att diskuteras av Svensk Travsports styrelse under kommande styrelsemöte.

Information från Svensk Travsport

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter