fbpx

Travsportens Hall Of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng. 

Det är en kommitté bestående av representanter för de båda ländernas journalistklubbar som sedan 2007 fattar beslut om vilka travsportprofiler som ska väljas in i Hall Of Fame.

Här presenteras invalda Solvallaprofiler. All statistik och alla uppgifter gäller för tidpunkten vid invalet.

Timo Nurmos

Han började köra häst redan när han var tre år gammal och tog sin första seger som 16-åring. Timo Nurmos firade stora framgångar i Finland innan han flyttade till Sverige där han började om från noll. Han har därefter haft en enastående karriär som bland annat omfattar seger i Prix d’Amérique, tio Kriterie-segrar, nio Derbyn, allsvensk tränarchampion och mångfaldig solvallachampion, Årets Tränare samt mycket mer. Bland många stjärnor som han har tränat är världsrekordhållarna Calgary Games, Readly Express och Villiam de bästa.

Readly Express

Readly Express föddes till stjärna. Ingen kan säga att han inte levde upp till förväntningarna, och mer därtill. Han vann Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt och ingen kommer någonsin glömma när han besegrade Bold Eagle i en av tidernas bästa upplagor av Prix d’Amérique 2018.

Maharajah

Han slog svenska rekord och världsrekord och vann de klassiska loppen på hemmaplan som unghäst. Europaderbyt i Finland var en annan stor seger för Maharajah, där han utklassade Europas alla 4-åringar och gav oss en hint om vad som komma skulle. Men loppet vi kanske minns bäst var när han 2014 vann världens tuffaste långlopp Prix d’Amérique på backiga Vincennes i Paris.

Jim Frick

Jim Fricks storhet kan mätas på många sätt. Hur man än mäter är han en av de allra största. Han är t ex en av åtta svenskar som vunnit över 5 000 segrar. Han är en av sex kuskar med över 50 championat. Men han är ensam om att ha vunnit EM för kuskar. Det har ingen annan svensk klarat förutom Jim!

Roger Walmann

Historien om Roger Walmann er eventyret om nordmannen som dro til Sverige med tom lommebok, fire hester på bilen og drømmen om å gjøre travsporten til levebrød.

Scarlet Knight

Scarlet Knight – en milstolpe i svensk travhistoria
Scarlet Knight var travaren som gjorde det omöjliga möjligt. Nu väljs han in i Hall Of Fame efter en karriär som i många delar saknar motstycke i svensk travhistoria.

Jorma Kontio

Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall of Fame.

Torbjörn Jansson

Torbjörn Jansson har varit en av landets ledande tränare och körsvenner under lång tid. Han har vunnit det mesta som går att vinna och har en imponerande lista av storloppssegrar såväl i Sverige som internationellt. Raden av storloppssegrar är mycket lång och vittnar om en makalös karriär.

Stefan Hultman

Stefan Hultman är en fantastisk yrkesman som vunnit det mesta man kan göra inom travsporten och som dessutom visar känslor och verkligen bjuder på sig själv. Stefan Hultman är helt klart en av travsportens allra största, en vinnartyp och riktig kämpe.

Einar Andersson

Einar Andersson har dokumenterat hästen genom sin kameralins under mer än ett halvt sekel på ett närmast oefterhärmligt sätt. Hans nyfikenhet, vilja och drivkraft har aldrig stannat av och inte heller hans djupa intresse för travsportens alla olika delar.

Örjan Kihlström

Magiska händer. Nerver av stål. Iskall som få. Han har en förmåga som många vill ha, men som få besitter.

Håkan Wallner

Håkan Wallner var en av vår tids största internationella tvåbenta stjärnor och mycket av den moderna travsporten i vårt land idag bygger på frukterna av hans gärningar.

Bo Fransson

Bo Fransson var under flera decennier Travrondens legendariske chefredaktör och ansvarige utgivare.

Stefan Melander

Det genuina intresset, besattheten av något, i det här fallet travhästar, har gjort Stefan Melander till en av världens främsta travtränare.

Queen L.

Hon kan vara det tuffaste och starkaste, och absolut ett av de mest framgångsrika, ston svensk travavel frambringat.

Victory Tilly

Bäst. Snabbast. Vinstrikast. Superlativen är många om Sveriges vinstrikaste häst.

Gösta Nordin

Gösta Nordin tillhör de tränare som i högsta grad har bidragit till att Sverige idag är en stormakt i travsporten.

Gunnar Nordin

Gunnar Nordin var en av de största travtränarna i landet. Han vann storlopp under fyra decennier med hästar som Silver Princess, Gay Noon, Pluvier III och Opal H.

Margareta Wallenius-Kleberg

Att samtala med Margareta Wallenius-Kleberg är alltid lika intressant och det är en fröjd att höra henne tala om travsporten som hunnit levt så mycket för i hela sitt liv.

Frances Bulwark

I tider då vårt svenska stål inte bet särskilt bra i den utländska konkurrensen, tävlade Frances Bulwark med stor framgång ute på Europas travovaler.

Berndt Lindstedt

Berndt Lindstedt är en av svensk travsports allra största profiler. Han har vunnit det mesta en travtränare och kusk kan vinna när det gäller stora lopp både i Sverige och internationellt.

Bulwark

Den bäste hingst som någonsin verkat i svensk travavel?

Big Noon

Big Noon var svensk travsports första stora fixstjärna – hästen som lockade stora åskådarskaror till travbanorna varhelst han drog fram.

Stig H Johansson

Stig H Johanssons bana inom travsporten är kantad av framgångar som överträffas av ytterligt få – om ens någon – i världen.

Sören Nordin

Sören Nordin är i allra högsta grad en viktig del av svensk travsports historia och blev den förste svensk att väljas in i Hall of Fame.

SOLVALLA

Solvalla är Nordens största arena för travsport. Här arrangeras Elitloppet – ett av världens största travlopp. På arenan erbjuds även event, mässor och konferenser. Solvalla ligger i Bromma i Stockholm och drivs av den ideella föreningen Stockholms Travsällskap.

KONTAKTA OSS

Växel: 08-635 90 00
E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning: 
Tel: 08-635 91 00
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma

OM SPEL

Solvalla är en arena för alla åldrar, men för att spela måste du vara över 18 år.

Har spelandet blivit ett problem?
Ring 020-81 91 00
eller besök stodlinjen.se