Travguide

Vi vill att både nya och rutinerade skall få bästa möjliga guide till travsporten och spelet på hästarna. Besöker du Solvalla finns det möjlighet att boka en egen spelvärd i upp emot en timme, men man kan så klart även ställa frågor för enklare hjälp för att komma igång.

Är det första gången som du kommer i kontakt med travsporten kan alla termer och fackuttryck tyckas lite svårbegripliga. För att underlätta för dig finns här en kort introduktion till spelet och dess hemligheter.

TIPS: Skapa ett konto på ATG.se och sätt in pengar redan innan du kommer till banan för en enkel och smidig spelläggning. Se en video om hur du gör här.


Travprogrammet till våra nästkommande tävlingar kan du läsa via länk genom att gå till Travprogram


BEGREPP FÖR ATT SPELA PÅ HÄSTAR

Som novis inom travsporten kan alla termer och fackuttryck tyckas lite svårbegripliga. För att underlätta för dig finns här en kort introduktion till spelet och dess hemligheter.


VAD ÄR ODDS? 

Om din häst vinner, kan du gå till totokassan och hämta ut dina vinstpengar. Hur mycket det blir beror på vilket odds hästen gav. Oddset bestäms av hur mycket som spelats på just den hästen. Den häst som står lägst i odds kallas ''favorit". Du kan se vilka vinnarodds hästarna står i på vår stora informations- tavla på bortre långsidan och på TV-skärmarna.


VILKEN HÄST VINNER?

Ja, det är ju vad det hela går ut på. Att försöka lista ut i förväg vem som vinner. Om du är nybörjare så har du hjälp av programmet där hästarna chansvärderats av en expert under varje lopp.

Eftersom oddsen bestäms av samtliga spelare, så är det svårt att göra bort sig. Mindre vinstchans betyder högre odds och större vinst. Vad spelet egentligen går ut på är att hitta hästar som du anser har större vinstchans än vad oddset indikerar. Hänger du med?!

Vinnare går att spela i varje lopp. Du satsar pengarna på den häst du tror vinner loppet. Du får satsa hur mycket du vill men lägst fem kronor. När du går till totokassan säger du exempelvis: "Vinnare, nummer 3, 20 kronor".

Plats går också att spela i varje lopp. Du satsar pengarna på den häst du tror skall komma bland de tre första (i lopp med sex eller färre betalas det bara ut plats på de två första). Det är alltså "lättare" att vinna pengar på platsspelet jämfört med vinnare, och oddsen blir därför lägre. Platsoddset beräknas på de tre placerade hästarna och är därför svårt att beräkna i förväg. Du kan emellertid se eventuella platsodds på vår informationstavla med olika kombinationer. Du får satsa hur mycket du vill men lägst fem kronor. Du säger till exempel "Plats, nummer 8, 30 kronor".


HUR SPELAR MAN V75®?

V75®, V86®, V65® osv. är så kallade streckspel. Detta är spelen för dig som vill vinna stora pengar. V75 är ATG:s lördagsspel och erbjuder vinst på 7, 6 och 5 rätt, med cirka 50 miljoner i den totala vinstpotten. V75 avgörs på Solvalla ungefär tio gånger per år.

Varje onsdag avgörs V86 på Solvalla. Det gäller att hitta vinnarna i åtta lopp och du vinner på 8, 7 och 6 rätt. Hittar du alla åtta vinnare är chansen stor att du blir rikligt belönad. På fredagar kan man spela V65, även där med chansen att vinna miljonbelopp - vilket har hänt flera gånger!

Vissa tävlingsdagar erbjuder också möjligheten att spela V65 och V64®, där du maximalt kan få sex rätt.

I V3® gäller det att tippa vinnaren i tre utvalda lopp. Du beställer antal andelar à 10 kronor på de hästar du spelar på i V3-1. Vinner du där väljer du vidare i V3-2. Hur många hästar du kan välja beror på hur många andelar du satsat på vinnaren i V3-1. Vinner du även i V3-2 placerar du dina resterande andelar i V3-3. Vinstens värde anges per andel.

Under en tävlingsdag erbjuds normalt även V5®, V4®, V3® och Dagens Dubbel® som också går ut på att hitta vinnaren i två eller fler lopp. Läs mer om dessa spelformer längre ned.


DAGENS DUBBEL

När det gäller Dagens Dubbel® så skall du tippa vinnaren i två lopp - vid V64® lopp nummer 7 och 8, vid V75® lopp nummer 9 och 10.

Fråga gärna våra spelvärdar eller vår personal i totokassan om du har några frågor, Lycka till!

SÅ HÄR LÄSER DU PROGRAMMET

Solvallas travprogram erbjuds som prenumeration, lösnummer och digitalt/gratis och är mycket användbart när man spelar på hästar. För att underlätta för nya besökare så följer här en beskrivning.

såhär läser du programmet

 1. Loppnummer och färg på hästens nummerbricka.
 2. Aktuella spelformer i loppet. Till exempel V75®, V5®, V4®, V3®, Dagens Dubbel®, Trio®, Tvilling®, Vinnare och Plats®. Läs mer om respektive spelform längre ner.
 3. Förutstättningar för loppet, vilken proposition och klass som gäller för loppet, vilka som får starta, distans, startmetod och prispengar.
 4. Information om bankod för spel, starttid för loppet samt om startbil används.
 5. Hästens namn och eventuellt födelseland/förkortning. Stjärna anger att hästen är registrerad i utlandet.
 6. Startspår och hästens rekord på olika distanser. K =kort, M=Medel, L=lång. A innebär rekord med startbil. * vid rekordet anger att rekordet sattes vid seger. Insprungna pengar i karriären längst ut till höger.
 7. Hästens nummer samt tränarens hemmabana. Se förkortningar här. * Innebär att tränaren har licens utomlands.
 8. Hästens ålder, färg, kön (h=hingst, v=valack, s=sto), pappa, mamma och morfar. Hästens uppfödare. Hästens ägare. Beskrivning av kuskens körsvensdress, samt färg på hjälm. Kusk i fet stil samt tränaren inom parentes.
 9. Antal starter, placeringar som 1-2-3, rekordtid samt intjänade pengar i år, förra året, samt totalt i karriären.
 10. Resultaten i de fem senaste starterna, från vänster: kusk, bana, datum, loppnummer, startspår, distans, placering, kilometertid (a=autostart), skoinformation (se nedan), eventuellt odds vid insats 10 kr, loppets förstapris i tusental.
 11. Här kan du notera hästens balans i dagens start: Barfota runtom, barfota fram, barfota bak eller skor runt om. Barfotainformation: CC = skor.
 12. Ruta att själv kunna fylla i vinnarodds, tvilling, odds, placerade hästar och så vidare.

Vill du prenumerera på Solvallas travprogram? Klicka här!

SPELTIPS, FLER LÄNKAR

Vill du ha fler tips? Här har vi samlat ett antal länkar. Vilken dag som respektive länk är uppdaterad kan variera, men normalt senast samma dag som det är tävlingar.