Dagens största segercheck delades ut i finalen av Solvalla Grand Prix, årets sista storlopp för fyraåringar, och även här var det Ulf Ohlsson som höll sig framme.

Stefan Melander hade lyckats med bedriften att få med hälften av finalfältet, men när favoriten Zack’s Zoomer högg i galopp kort efter start öppnade det för övriga.
Eldorado B. pep till ledningen för Hans-Owe Sundberg och såg i det längsta ut att gå mot seger när bakomvarande Hard Times fick luckan och hann upp jämsides precis vid mållinjen.
Målfotot skulle visa att fjolårets norske kriterievinnare hunnit dit i sista steget, varpå tränaren Ola Åsebö vrålade rakt ut med händerna upp mot skyn:
– Det var en härlig revansch för missen i Derbyt. Jag har hjärtproblem, men nu får jag fart på hjärtat i alla fall, jublade norrmannen som i fjol blev Sveriges segerrikaste amatörtränare och nu nådde sin största triumf under 2018.

Exporterad norskfödd häst från ledarryggen var melodin även i silverfinalen där Chief Orlando fick luckan på ungefär samma sätt och slog av ledande Don’t Mind Me. Tränar gör finske Tapio Mäki-Tulokas och i sulkyn satt Jorma Kontio.
Annars var ledningen som så ofta den bästa vägen till vinnarcirkeln.
Camilla Jonasson-tränade Queen of Sand fick ta emot tryck i omgångar, men hade ändå mod att gå undan för konkurrenterna i Diamantstoet för Stefan Söderkvist.
Thomas Uhrberg och Cobbys Olifant fick heller inget gratis då man varvade på 1.12,4, men höll ändå undan utan problem.
Mest imponerande av spetsvinnarna var emellertid Heart of Steel som stack undan i överlägsen stil trots en rejäl brottningsmatch med sin kusk under vägen.
– Vi bråkade första varvet och det är inte bra att bråka i 1.12-tempo. Han låg på alldeles för hårt. Men när jag släppte av på upploppet så fanns det två växlar kvar, sade en andfådd och imponerad Peter Untersteiner.

Det dröjde till kväll och sista avdelningen innan vi fick se en genuin spurtvinnare.
Fredrik B Larsson gottade sig i fjärde par utvändigt bakom Milliondollarrhyme när klockan visade 1.12,0 första varvet i bronsfinalen.
Över upploppet satt han lika still när fyraåringen till synes joggade förbi sina konkurrenter.
– Hästen är helt underbar och har egentligen varit lika fin i de två senaste loppen, men då har det inte stämt. Nu hade vi tur och hästen fick visa hur otroligt speedig han är, han liksom flög över upploppet, sade Larsson vars häst också förmodligen gör bokslut för 2018.
– Han behöver lite styrketräning, sedan ser jag fram väldigt mycket mot våren.
Den avslutande skrällen drog upp V75-utdelningen till 302 755 kronor för sju rätt.

Tre system lyckades pricka tillräckligt med sjuor för att få miljonutdelning.
Bland dessa fanns ett inlämnat på Stora Coop Kållered där 38 andelsköpare får dela på 1 590 000 kronor. De övriga två miljonsystemen var inlämnade via atg.se.

 

Robin Johansson, Kanal75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild


Andra nyheter