Franske Horsy Dream och Eric Raffin vann Elitloppet på nytt europarekord. Foto: TR Bild.

Det blev något av pyspunka i Elitloppsförsöken där favoriterna Idao de Tillard galopperade och Francesco Zet inte löpte upp till förväntningarna. Men till finalen var det fullpumpat igen och den månghövdade Solvallapubliken bjöds på en uppvisning av aldrig skådat slag.
Franske Horsy Dream sänkte Europarekordet för Eric Raffin när han vann på 1.08,0!

En makalös prestation och över en halv sekund snabbare segertid i finalen än någon gång i Elitloppets 72-åriga historia.

Horsy Dream var en av favoriterna till Elitloppet – i fjol. Då skadade hästen sig oturligt och tvingades stå över, i år kom han på förhand i skuggan av Francesco Zet och landsmannen Idao de Tillard. Men efter finalen var det ingen tvekan vem solen lyste starkast på.

Horsy Dream vann sitt försök efter tung inledning och positionen utvändigt ledaren. I finalen körde Eric Raffin smart, hittade andra par utvändigt och när Raffin styrde ut till attack 700 kvar verkade övriga stå stilla. Horsy Dream flög till ledningen på några få steg, utökade avståndet till sina konkurrenter och sänkte Europarekordet till 1.08,0/1.609 meter vid segern som var värd fem miljoner kronor.

För tredje året i följd blev det därmed fransk seger i Elitloppet, för såväl tränare Pierre Belloche och Eric Raffin var det första gången de fick ta emot jublet från ”världens bästa publik”. Och som de njöt av stunden. Raffin var hårfint slagen för 13 år sedan som tvåa bakom Brioni med Rapide Lebel, men kunde denna gång inte riktigt få nog av hyllningarna.

– Jag hade en magisk stund när jag vred på Horsy Dream. Han har enorma resurser och idag fick han full utväxling på dem. Det har varit en dröm att få stå inför den här publiken efter det här loppet, sade Eric Raffin.

Pierre Beloche var också tagen efter loppet, men han hyllade främst sin häst.

– Horsy Dream är cool, han har bra nerver, han är snabb och tuff. Han har allt, konstaterade Belloche.

Det blev svenskt på andraplatsen då Borups Victory och Daniel Wäjersten spurtade starkt och trea i mål var italienska Denver Gio som kördes av Björn Goop. Det största svenska hoppet Francesco Zet kom till Elitloppet med 18 raka segrar, men var tidigt slagen från ledningen och fick nöja sig med fjärdeplatsen.


Andra nyheter