K-G Holgerssons Innovationspris delas ut till någon som verkar i K-G:s anda och arbetar innovativt på något sätt som bidrar till travsportens utveckling

K-G Holgerssons Innovationspris delas ut till någon som verkar i K-G:s anda och arbetar innovativt på något sätt som bidrar till travsportens utveckling. I år var det flera inskickade bidrag som imponerade och juryn var till slut tvungen att dela på förstapriset. Årets pristagare heter Roland Bååth och Elin Hernlund!

Roland Bååth får priset för sin säkerhetskil för Quick Hitch-utselning som förstärker säkerhetsremmens funktion. Den fungerar som en distans mellan skalmen och selen och håller därmed skalmens låsanordning på rätt plats och förhindrar att den rör sig fram och tillbaka i Quick Hitch-låset. Kilen kompletterar säkerhetsremmen så att hela anspänningen blir bättre, stabilare, säkrare och tystare. Utrustningen håller längre och arbetsmiljön blir tystare för både häst och kusk.

Elin Hernlund tilldelas priset för sitt arbete med användande av AI för att skapa smart hälsoövervakning för hästar. Hon har under flera år arbetat med att utveckla olika typer av AI-lösningar för att möjliggöra förbättrad och tidig upptäckt av sjukdomar hos hästar. Idag arbetar hon med att utveckla en teknik som gör att varje individuell häst kan ses i 3D utifrån en vanlig 2D -video. Hon vill nu träna denna AI-modell till att kunna bedöma vikt, hull och muskelansättning bara genom att scanna en vanlig video. Lösningen är tänkt att kunna användas på travhästar för att optimera utfodring och träning genom att ge direkt feedback till tränare och hästskötare om hästens utveckling av hull och muskler över tid.

– Det är verkligen roligt att vi fick så många bra bidrag i år så vi landade i att dela på priset. Det är också två helt olika bidrag men båda med innovativ höjd, en som är väldigt jordnära och ger direkt effekt idag och en oerhört spännande som ligger i framkant vad gäller framtidens teknik. Jag tror K-G hade varit lika nyfiken på båda pristagarna, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla och som sitter i juryn.

Priset på 50 000 kronor delas nu på två och de båda pristagarna kommer att hyllas i samband med K-G Holgerssons minneslopp på Elitloppsfredagen den 24 maj.

Juryn har bestått av:
• Anders Malmrot, sportchef Solvalla
• Jörgen Westholm, A-tränare Solvalla
• Jörgen S Eriksson, A-tränare Sundbyholmstravet

Juryn vill tacka för alla bra bidrag som inkommit och hoppas att många vill söka till K-G Holgerssons Innovationspris även nästa år.


Andra nyheter