För närvarande råder väskförbud för större evenemang i Sverige – och det förbudet kommer även att gälla under Elitloppet på Solvalla 2024. Foto: Canva

Det höjda terrorhotet har inneburit väskförbud för större evenemang – och det förbudet kommer även att gälla under Elitloppet på Solvalla 2024. 
– Efter en tids dialog med polisen har vi nu fått beskedet, men vi ska jobba för att underlätta för våra besökare så mycket det bara går, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

Väskförbudet innebär precis som det låter – inga väskor är tillåtna på evenemanget. Endast personer som av medicinska skäl har behov av att ta med väska samt personer med barn som har behov av skötväska är undantagna, vilket även gäller arbetande personal som dock måste gå genom en särskild ingång och få väskorna noggrant kontrollerade. 

Kan inte Solvalla göra ett undantag? 
– Jag vill understryka att det inte finns någon känd hotbild vare sig mot Solvalla eller Elitloppet, utan väskförbudet är generellt utfärdat mot större evenemang i Sverige. Vi äger inte beslutet, utan måste följa det, att bryta mot det bedöms som brott mot ordningslagen. Det är Polismyndigheten som beslutar om väskförbud på evenemang. Deras bedömning har vi största respekt för och vi vill att Elitloppet ska vara så säkert och trivsamt som möjligt, säger Jörgen Forsberg. 

Hur definieras en väska? 
– Enligt polismyndigheten är exempelvis en plånbok eller mindre necessär inte en väska. Större än så är inte tillåtet. 

Om man har en påse eller en genomskinlig väska? 
– Väskförbudet gäller även plastpåsar. 

Kan man ta med en dator med sladd i handen? 
– Ja, dator och sladd går bra, men inte i en väska. 

Får man ta med sig mat? 
– Tyvärr är det inte tillåtet att ta med egen picknick, inte ens om man bär maten direkt i handen. Istället kommer det finnas serveringsområde över hela banan. 

Finns det möjlighet att förvara sin väska på Solvalla? 
– Inte på Solvalla, men vi kommer erbjuda väskförvaring i mån av plats vid korsningen Bällstavägen/Travbanevägen (vid busshållplatsen Solvalla). Det kommer att tas ut en avgift om 100 kronor per väska som betalas med Swish. Väskförvaringen kommer vara öppen kl 11.00-18.00 på fredag, samt 09.00-21.00 på lördag och söndag. Vi rekommenderar dock att man inte tar med sig någon väska till Solvalla. 

Hur ska de aktiva kunna genomföra tävlingarna utan väska? 
– Stallbacken är en arbetsplats och inte ett publikområde, så kommer det att vara även under Elitloppshelgen, och omfattas därmed inte av det generella väskförbudet. Dock får väskor naturligtvis inte tas ut till publikplats från stallbacken, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

Kan inte Solvalla göra ett undantag?
– Väskförbudet är generellt utfärdat mot större evenemang i Sverige. Solvalla äger inte beslutet, utan måste följa det, att bryta mot det bedöms som brott mot ordningslagen. Det är Polismyndigheten som beslutar om väskförbud på evenemang. Deras bedömning har Solvalla största respekt för och Solvalla vill att Elitloppet ska vara så säkert och trivsamt som möjligt. Det finns ingen känd hotbild mot Solvalla eller Elitloppet.

Hur definieras en väska?
– Enligt polismyndigheten är en plånbok eller mindre necessär inte en väska. Större än så är inte tillåtet.

Om man har en påse eller en genomskinlig väska?
– Väskförbudet gäller även plastpåsar.

Kan man ta med en dator med sladd i handen?
– Ja, dator och sladd går bra, men inte i en väska.

Får man ta med sig mat?
– Tyvärr är det inte tillåtet att ta med egen picknick, inte ens om man bär maten direkt i handen. Istället kommer det finnas serveringsområde över hela banan.

Finns det möjlighet att förvara sin väska på Solvalla?
– Inte på Solvalla, men vi kommer erbjuda väskförvaring i mån av plats vid korsningen Bällstavägen/Travbanevägen (vid busshållplatsen Solvalla). Det kommer att tas ut en avgift om 100 kronor per väska som betalas Swish, betalkort eller ApplePay. Väskförvaringen kommer vara öppen kl 11.00-18.00 på fredag, samt 09.00-21.00 på lördag och söndag. Vi rekommenderar dock att man inte tar med sig någon väska till Solvalla.

Hur ska de aktiva kunna genomföra tävlingarna utan väska?
– Stallbacken är en arbetsplats och inte ett publikområde, så kommer det att vara även under Elitloppshelgen och omfattas därmed inte av det generella väskförbudet.

Får man ta med sig egen stol på Solvalla?
– Ja, så länge stolen inte är i en väska, påse eller fodral.

Vad klassas som fodral?
– Ett fodral är ett tätt slutet material runt surfplatta eller dator utan handtag eller fler fack för att förvara saker i.


Andra nyheter