Victory Tilly tillsammans med sin tränare och körsven Stig H Johansson. Foto: TR Bild

När Victory Tilly travar vidare till de evigt gröna ängarna gör han det som Sveriges vinstrikaste genom alla tider. En barriärbrytare, en folkkär som på ålderns höst njutit hos sin följeslagare Stig H Johansson.

Victory Tilly inledde karriären hos Glen Norman, men köptes som fyraåring av Stall Kalas och debuten för nya ägarna och nya tränaren kunde knappast börjat bättre; seger i Fyraåringseliten på Solvalla. Victory Tilly var kullens kung och vann såväl Derbyt som Breeders Crown.

Som femåring skulle han ta steget upp i yppersta eliten, men åkte på pumpen på Forus och även Stig H Johansson såg bekymrad ut. Det frågetecknet förvandlades till ett utropstecken när Victory Tilly fick Solvalla att koka under Elitloppet 2000 – 32.659 personer på läktarna skanderade ”Stig H, Stig H, Stig H!” Fast det var Victory Tilly som drog det tunga lasset och fick Stig H Johanssons bevingade omdöme i vinnarcirkeln:

– Det här är den bästa häst som jag har kört och tränat – någon gång!

Victory Tillys segermarsch fortsatte i Europa – och USA. Som sjuåring blev han den första svenska häst att sänka det absoluta världsrekordet till 1.08,9 i Nat Ray Trot på The Meadowlands utanför New York.

Han avslutade karriären som den megastjärna han var – genom seger i Jämtlands Stora Pris som elvaåring. Han landade på 70 segrar på 102 starter, 37,7 miljoner intjänat och ett världsrekord på visitkortet. Victory Tilly var valack och blev gårdshäst hos Stig H Johansson på Stora Alby där han mer än gärna lät sig fotograferas, borstas och klappas genom hela livet.

Victory Tilly, uppfödd av Stall Tilly, har förgyllt många stunder för mängder med travsportentusiaster.
Men han är också en häst som tagit sig utanför travsportens ramar. En ovärderlig bedrift och få förunnat; att få vara större än sin sport.


Andra nyheter