Tuomas Pakkanen har blivit Solvalla-tränare. Foto: Suomen Hippos

Hallå där…
…Tuomas Pakkanen, 55, som är ny Solvallatränare!

– Hej! Vi har ju haft några hästar i Sverige de senaste vintrarna, men i år har vi valt att ha dubbla licenser i Sverige och Finland, det är lite mer på ”allvar”, säger Tuomas.
Som har över 1700 segrar som kusk och klev in i tusenklubben redan 2014.

– Jag är tränare i Kuopio i mellersta Finland med cirka 25 hästar i träning. I Sverige kommer vi att vara på Julmyra där min dotter Elina blir ansvarig.
Tuomas har vunnit Kriteriet och Derbyt i Finland med Koivikon Kalle, samt var i år tvåa i Kungstravet som lånekusk bakom Hissun Feeniks.

Den roligaste segern hittills kom också i Kungstravet, då Camri vann första delloppet på hemmabanan Kuopio 2013.
– Det var hemmabana och 30.000 åskådare, jag kände mig som en rockstjärna.

Och även om ansvaret är på Elina så släpper inte Tuomas tömmarna helt.
– Tanken är att jag ska försöka åka till Sverige framförallt när hästarna startar. Min dotter Elina är 21 år och är väldigt intresserad av såväl travsporten som Sverige. Det här blir ett nyttigt äventyr även för henne.
Elina har firat fina framgångar under 2023, framförallt i sadeln då hon vunnit 15-talet montélopp.

Filialen i Sverige har startats upp med initialt fyra hästar från pappa Tuomas.
– Vi har planerat att ha filialen i sex månader till att börja med. Men vi får se hur det utvecklar sig, är det svenska hästägare som är intresserade så finns det plats för fler hästar!

Och nu är du Solvalla-tränare också, hur känns det?
– För mig är Elitloppet ett av världens största lopp, jag har alltid varit intresserad av svensk travsport och Solvalla är en fantastisk bana som jag både är stolt och glad över att få tillhöra, säger Pakkanen.


Andra nyheter