Adriatica och Magnus A Djuse segrade i Svenskt Travoaks. Foto: TR Bild

Mamma Xena Brick galopperade bort sig i Svenskt Travoaks 2012.
Storasyster Isabelle Cash tog till samma gångart i Svenskt Travoaks 2021.
När det äntligen gick vägen för Adriatica 2023 var det starka känslor i Solvallas vinnarcirkel.


Adriatica hade positionsproblem första halvvarvet innan hon kom ned utvändigt om ledande stallkamraten Granger. Tempot var inte överdrivet högt, men Adriatica hade några längder fram till ledarinnan vid upploppets början. Varken hon eller körande Magnus A Djuse gav upp hoppet och kort före mål var segergreppet kopplat på 1.12,5a/2.140 meter.

För tränare Timo Nurmos var det tredje raka triumfen i Svenskt Trav-Oaks på sin hemmabana Solvalla och han är deluppfödare och delägare till Adriatica.

– En fantastisk prestation av en häst som endast gjorde femte starten. Med tanke på vilken otur både mamma och storasyster hade i just Oaks så kändes det här otroligt roligt, sade Nurmos.

Magnus A Djuse var kuskchampion i Sverige 2022, men tog första inteckningen i Oaks som i år hade högsta prissumman genom tiderna; som premiechansad fick Adriatica tre miljoner kronor.

– Hon var helt enkelt grym. Det var första gången jag vaknade en morgon och jag kände mig både lite nervös och full av förväntan inför en tävlingsdag. Jag hade en bra känsla innan och det var skönt att det gick vägen, sade Magnus A Djuse.

Ninetta Boko var tvåa i mål efter en rejäl långspurt, medan Elegance Kronos och Björn Goop var trea i mål.


Andra nyheter