Xanthis Harvey vann Svenskt Travkriterium 2022. Foto: TR Bild

Alla till Valla är på lördag ett begrepp och en sanning.
Flera av världens bästa två- och fyrbenta kommer till huvudstadsbanan för det mest penningstarka travsportevenemanget i Europa under 2023.

I Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks koras kullens bästa treåriga häst. I UET Grand Prix Europas bästa fyraåring och i UET Elite Circuit Finale (Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst) Europas bästa äldre häst. Där vi får ett kärt återseende av Elitloppsvinnaren Hohneck, tvåorna från samma lopp, San Moteur och Go On Boy, samt vinnaren av ”VM-loppet” Vivid Wise As!
En magisk tävlingsdag på Solvalla där det tävlas om 28,5 miljoner kronor!

Timo Nurmos jagar sin åttonde triumf i Svenskt Kriterium och har tre obesegrade hästar i årets upplaga. Our Pride, ägd av NHL-ikonen och Stanley Cup-vinnaren Nicklas Bäckström, är kanske allra hetast på förhand men Fame And Glory och Nouri di Quattro vet heller inte hur det känns att förlora.
Örjan Kihlström och Daniel Redén har tre raka vinster i Kriteriet – i år heter vapnet Herakles Zet som dock handikappas av ett åttondespår – och inte på 30 år har Kriteriet vunnits från spår åtta…

De treåriga damerna gör upp i Oaks och även här har Timo Nurmos laddat. Granger imponerade stort i uttagningarna och lär bli hårt betrodd.

Apropå vassa damer, hur står sig superstjärnan Joviality mot Europas bästa fyraåringar? Hon vann Svenskt Travderby och tog samtidigt steget upp som vinstrikaste svenskfödda sto genom alla tider – den summan kommer att utökas på lördag. Franske Just A Gigolo fick överraskande ge sig i Fyraåringskriteriet, men räknas ändå som den franska kullens bästa häst – och är en attraktion på lördag i Europaderbyt – UET Grand Prix.

Hästar och kuskar i världsklass samlas på Solvalla under en tävlingsdag som det kommer att surras om – under en lång tid framöver!


Andra nyheter