Francesco Zet segrade i Margareta Wallenius-Klebergs Pokal

Det krävdes en magisk prestation för att ta hem första upplagan av Margareta Wallenius-Klebergs Pokal under Solvallas Jubileumsdag.
Francesco Zet visade på nytt att han är en av världens bästa hästar då han trots tuff löpning stegade undan till seger på 1.10,5a/2.140 meter.


Francesco Zet ståtar med 17 raka segrar och ännu har ingen sett botten i den femårige hingsten som tränas av Solvallas Daniel Redén. Francesco Zet fick göra jobbet utvändigt om ledaren och vid upploppets början såg han ut att bli utmanad. Men när körande Örjan Kihlström påminde Francesco Zet genom att dra öronpropparna mitt på upploppet stack Francesco Zet undan till lätt vinst.
– Många i publiken hade kommit för att titta på Francesco Zet och det var kul att de fick se honom göra en sådan här prestation. Man får nypa sig i armen varje gång man får chansen att köra. Han är sagolik. Ändå vet man inte riktigt hur bra han kan bli som äldre, det han gjort hittills på banan har inte många hästar gjort över huvud taget, sade Örjan Kihlström.

Francesco Zet belönades med 1,5 miljoner kronor och passerade 18 miljoner intjänat på karriärens 23 starter, varav 21 slutat med seger.
– Han är inte från den här världen, han är helt enkelt unik, konstaterade tränare Daniel Redén.

Det kördes också EM för ston på Solvalla där det blev blågul triumf. När Daniel Wäjersten fick toppstoet Great Skills i träning började planeringen. Stochampionatet som fyraåring. European Championship for Mares som femåring.
På Solvalla blev planerna verklighet då Great Skills krossade övriga i Europa-eliten efter att ha forcerat till ledningen efter ett halvvarv. Great Skills tågade undan på 1.10,9a/2.140 meter och en miljon kronor.
– Jag är otroligt stolt över att ha henne i stallet. Nu har hon vunnit Grupp 1-lopp även i år, sade Daniel Wäjersten.

Great Skills ägs av Bro Byggnads AB i Stockholm och Rolf Andersson stakade ut nästa mål för Great Skills.
– Det finns ett lopp på Julafton, Prix Tenor de Baune på Vincennes, jag hoppas att vi får fira jul i Paris.


Andra nyheter