Andreas Lövdal har precis tagit ut sin A-licens. Foto: TR Bild

Hallå där…
…Andreas Lövdal, 27 år, som i dagarna blir proffstränare på Solvalla. Hur känns det?

– Det är faktiskt en dröm som går i uppfyllelse. Jag har alltid sett upp till Solvalla, till hästarna och till tränarna, det är lite extra med nationalarenan. Men sedan ska jag väl erkänna att det med tiden har blivit ett självklart val för mig att starta min rörelse på Solvalla.

Andreas är norrman, men kom till Sverige via utbildningen på Wången och har sedan varit framgångsrik lärling med långa perioder hos såväl Timo Nurmos, Jerry Riordan och Jörgen Westholm.
– Tiden är mogen för nästa steg. Jag vill fortsätta utmana mig själv och känner mig redo.

Du drar igång din rörelse på Norrby Gård hos Philip di Luca.
– Jag startar med nio hästar på min träningslista. Jag har ett begränsat antal platser, men det kommer bli några hästar till och är det fler som vill satsa på mig så är det ett angenämt problem som ska lösas.

Varför ska man sätta häst i träning hos Andreas Lövdal?
– Alla tränare vill väl vara unika? Jag har genom åren lärt mig att ha hästarna redo och genomjobbade när det ska anmälas till lopp. Samtidigt så vill jag vara modern med en bra dialog och kommunikation till mina hästägare. De ska känna att de får valuta för sin satsning.

Din pappa är tränare i Norge med kallblod som specialitet, får vi se kallblod hos dig?
– Jag gillar verkligen kallblod, men utbudet av lopp är begränsat när jag nu väljer att starta min rörelse på Solvalla och det skulle innebära långa resor. Man ska väl aldrig säga aldrig, men initialt satsar vi allt på varmblod.

Du har haft stora framgångar som kusk de senaste åren?
– Ja, det stämmer. Men det är alltid träning av hästarna som lockat mig. Kuskbiten har mer varit en bonus och självklart har det gett uppmärksamhet som jag inte fått annars. Och det har i sig pushat mig att äntligen ta det här steget, det ska bli otroligt spännande!


Andra nyheter