Xanthis Harvey (Örjan Kihlström) segrade i Svenskt Trav-Kriterium före stallkamraterna Bengan och Ante la Roque. Alla är tränade av Daniel Redén. Foto: TR Bild

1982 gjorde Ulf Nordin en svårslagen tränarprestation då hans hästar tog samtliga pallplatser i Svenskt Trav-Kriterium.
39 år senare gjorde Solvallas Daniel Redén om bedriften.
Xanthis Harvey och Örjan Kihlström visade sig starkast i Redén-trion när han tog hem fyra miljoner kronor på segertiden 1.12.9a/2.640 meter.


Tvåa var Bengan och trea Ante La Roque. Solvallatränaren Daniel Redén är främst bland Sveriges travtränare. Och Kriteriet vet han faktiskt inte hur det känns att förlora. 2020 hade han sin första häst i Kriteriet: Brambling som vann. Och ifjol tog hans Francesco Zet hem samma lopp. Samtliga gånger har Örjan Kihlström suttit i sulkyn och 60-årige Kihlström vann sitt åttonde Kriterium och tar sig därmed upp på samma antal som bröderna Sören och Gunnar Nordin.

– Det blev yrt. Min hjärna klarar bara att fokusera på en häst, men in i första sväng såg jag fyra vita vagnar – alla var mina! Jag skrek fram Xanthis Harvey på upploppet. Det är en son till Propulsion och det betyder lite extra, sade Daniel Redén.

Faktum är att Daniel Redén var skötare till vinnaren 1998, Lucky Po.

– Då sa jag att jag stod på topp och skulle lägga av med det här, skrattade Redén.
Lyckligtvis skulle han få uppleva ännu större dagar, tack vare att han fortsatte sin karriär och blev travtränare.

Anders Wallén var en trogen och hårdsatsande hästägare med sitt bolag Wallén Invest i Västervik AB som tyvärr gick bort sommaren 2022. Hans döttrar Anna och Åsa Wallén har tagit över ansvaret för hästarna och Bonneville W.I. tog en synnerligen välförtjänt triumf i Svenskt Trav-Oaks och belönades med 2,8 miljoner kronor. Ulf Ohlsson körde den Timo Nurmos-tränade treåringen som fick tuff resa, men bara var bäst bland de treåriga damerna på segertiden 1.11,9a/2.140 meter.

– Pappa dog för tidigt, han fick ju sin revansch idag. Tyvärr fick han aldrig se Bonneville W.I. starta, sade Anna Wallén.

Finalen av STL Open inleddes planenligt med favoriten Hail Mary i ledningen som dessutom fick dämpa tempot rejält. Sista halvvarvet blev däremot en verklig fartfest och snabbast i benen av alla var Brother Bill med Magnus A Djuse som kort före mål var förbi en snopen favorit. Solvallas Timo Nurmos tränar Brother Bill som avslutade sista 400 meterna efter 1.06,5!

– Han flög fram och det här var verkligen en rolig seger, sade Magnus A Djuse.


Andra nyheter