Försöken lottade och det är klart för Elitloppshelgen 2022 på Solvalla. Foto: TR Bild

Fem miljoner kronor väntar vinnaren i Elitloppet 2022.
Nyligen så lottades de två försöksheaten och det är bäddat för publikfest på Solvalla under helgen 27-29 maj.
– Det är en mycket spännande upplaga av Elitloppet som väntar i år och spårlottningen i försöken gjorde det ju inte mindre spekulativt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Solvalla kan återigen välkomna publiken till Elitloppshelgen med travsport i dagarna tre och vi kan räkna med att det är många travälskare som längtar extra mycket till årets upplaga. Detta då tävlingarna körts utan publik de två senaste åren på grund av coronapandemin.

I TV12 lottades under söndagseftermiddagen de två försöksheaten till Elitloppet 2022, som för första gången delar ut hela fem miljoner kronor till segraren.

Fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet är en av tre hästar från Daniel Redén och i sitt försök kommer titelförsvararen att starta från spår åtta. Sämsta utgångsläget alltså – precis som han fick 2021 då han ändå lyckades vinna Elitloppet. Daniel Redén fick sedan betydligt bättre spår ett för Snowstorm Hanover och spår fyra för Hail Mary i det andra försöket.

Fjolårstvåan Vivid Wise As är tillbaka för att ta revansch och representerar Italien ihop med stallkamraten Vernissage Grif och Cokstile. Han lottades till spår sju i sitt försökslopp – det blev med andra ord inga drömspår för den toppseedade duon Don Fanucci Zet och Vivid Wise As.

Från Danmark så kommer Extreme, Frankrike representeras av Etonnant som gör första starten på svensk mark, och sedan har vi Mister F Daag (Belgien) och Perfetto (Kanada) som också gör debut i Elitloppet –sistnämnda Perfetto har blivit utsedd till Årets Äldre Häst i Kanada både 2020 och 2021.

Försök 1 Elitloppet 2022:

1 Önas Prince (Sverige) Tränare: Per Nordström, Kusk: Per Nordström
2 Brother Bill (Sverige) Tränare: Timo Nurmos, Kusk: Jorma Kontio
3 Cokstile (Italien) Tränare: Erik Bondo, Kusk: Christoffer Eriksson
4 Perfetto (Kanada) Tränare: Dagfin Henriksen, Kusk: Dagfin Henriksen
5 Click Bait (Sverige) Tränare: Stefan Melander, Kusk: Ulf Ohlsson
6 Vernissage Grif (Italien) Tränare: Alessandro Gocciadoro, Kusk: Alessandro Gocciadoro
7 Etonnant (Frankrike) Tränare: Richard Westerink, Kusk: Anthony Barrier
8 Don Fanucci Zet (Sverige) Tränare: Daniel Redén, Kusk: Örjan Kihlström

Försök 2 Elitloppet 2022:

1 Snowstorm Hanover (Sverige) Tränare: Daniel Redén, Kusk: Magnus A Djuse
2 Admiral As (Sverige) Tränare: Reijo Liljendahl, Kusk: Per Lennartsson
3 Who’s Who (Sverige) Tränare: Pasi Aikio, Kusk: Åke Svanstedt
4 Hail Mary (Sverige) Tränare: Daniel Redén, Kusk: Erik Adielsson
5 Night Brodde (Sverige) Tränare: Conrad Lugauer, Kusk: Conrad Lugauer
6 Mister F Daag (Belgien) Tränare: Paul Hagoort, Kusk: Robin Bakker
7 Vivid Wise As (Italien) Tränare: Alessandro Gocciadoro, Kusk: Matthieu Abrivard
8 Extreme (Danmark) Tränare: Steen Juul, Kusk: Björn Goop

Elitkampen

Ett av de stora dragplåstren under Elitloppshelgen kommer Månlykke A.M. och Gunnar Melander att vara. Månlykke A.M. har vunnit Svenskt Mästerskap två år i rad, men någon start i Elitkampen har det dock inte blivit -– förrän nu. När Gunnar Melander sade ja till att delta med Månlykke A.M. gladde det många och i Elitkampen har vi en mycket sevärd duell att se fram emot det här året.

Månlykke A.M. ska nämligen möta Norges kallblodskung Odd Herakles. De har stött på varandra i tidigare i lopp, men aldrig i Elitkampen. Odd Herakles är titelförsvarare då han har vunnit loppet både 2020 och 2021 – så vi kan räkna med att det kommer gå undan över de 1640 meter som kallbloden ska springa.

I år är det dessutom höjt förstapris i Elitkampen där vinnaren bland kallbloden erhåller en miljon kronor.

Utländska stjärnor på besök

Elitloppshelgen kryllar av topphästar och på besök i år får vi se ett gäng utländska stjärnor i de övriga loppen. I styrkeprovet Harper Hanovers lopp, som avgörs på lördagen, startar franske Diable De Vauvert på volten längst bak ihop med norske Moni Viking (som vann loppet 2020) och de ska bland annat jaga ifatt fyrtio meters tillägg på Piemonte som tränas av Joakim Lövgren och som kommer med fem raka segrar. Vinnaren i Harper Hanovers lopp belönas med en miljon kronor.

I Klass II-finalen inom STL gästar toppfyraåringen Luuk Schermer från Nederländerna och i Stoeliten, Lady Snärts Lopp, får vi bland annat se fransyskan Heliade Du Goutier som var fyra i UET Grand Prix ifjol bakom Calgary Games.

Sweden Cup, även kallat Lilla Elitloppet, gör comeback under lördagen efter ett pandemiuppehåll och det brukar alltid vara ett av favoritloppen hos Elitloppspubliken. Tre försökslopp plus en final är det som gäller och italienske Bepi Bi kommer att tillhöra favoriterna. Gästar gör även Officer Stephen och dessa ska bland annat möta svensktrion Disco Volante, Milliondollarrhyme och Seismic Wave – som alla tre tidigare har varit med i Elitloppet.

Elitloppssöndagen

Söndagen innehåller förutom Elitloppet och Elitkampen bland annat en rad läckra unghästar. Finalen i Breeders Course för treåriga hästar delar ut en miljon till vinnaren och blir en av höjdpunkterna.

I Fyraåringseliten för ston besöker italienska Clarissa Solvalla och amerikanskan Shirley Goodness, som tränas av Daniel Redén, står bland annat för motståndet.

Philippe Allaire sänder Callmethebreeze till den öppna klassen av Fyraåringseliten. Callmethebreeze vann Grupp I-loppet Orsi Mangelli 2021.

Montéeliten rids också under söndagen och här får vi se en av Frankrikes bästa montéhästar, Florida Sport, för första gången över sprinterdistans. Dessutom så kommer Frankrikes mestvinnande ryttare från ifjol hit och rider – Mathieu Mottier.

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.


Andra nyheter