Brother Bill är klar för Elitloppet 2022. Foto: TR Bild.

Han var med i snacket om de sexton platserna under fjolåret – nu blir det första gången vi får se honom i Elitloppet.
Brother Bill är klar för sista söndagen i maj.
– Han stack ut redan som treåring och har alltid visat kapacitet lite utöver det vanliga. Efter sin enorma spurt i Örebro senast så ska han givetvis ha en av platserna i årets upplaga, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Brother Bill inledde karriären med seger och har hela tiden tillhört kulltoppen. Som treåring slutade han tvåa i finalen av Svenskt Travkriterium bakom Power vilket inbringade två miljoner kronor och han avslutade sedan året på topp med att ta hem finalen av Breeders’ Crown i Eskilstuna. Förstapriset där var 1,6 miljoner kronor vilket är karriärens största seger hittills och säsongen 2019 är också hans bästa än så länge – men Brother Bill har fortsatt prestera bra även de senaste åren.

Som fyraåring slutade han tvåa bakom Hail Mary i finalen av Breeders’ Crown 2020 och 2021 vann han till exempel både Henning Mårthans Minne i Rättvik och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla.

Brother Bill galopperade bort sig i årets första start, men i den andra fick vi se en mycket bra avslutning från hans sida där han inte var långt efter vinnaren och redan Elitloppsinbjudne Önas Prince i mål – en insats som innebär att det nu närmast blir debut i Elitloppet för sexåringen.

I V75 Direkt i TV12 under lördagen meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Brother Bill är häst nummer 13 in i Elitloppet 2022.

– Han är inte helt att lita på, men när han fungerar är han väldigt bra och Brother Bill är en spännande häst att ha med, säger Anders Malmrot.

Fakta Brother Bill

Ålder: 6 år
Kön: Valack
Far: From Above
Mor: Clear As A Bell
Starter/Resultat: 30 (10-7-4)
Intjänat: 6 078 500 SEK
Rekord: 1.10,0 autostart (1640m)
Ägare: Stallskriket Gävle – Easy
Tränare: Timo Nurmos
Skötare: Fredrica Sandberg
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2022: Don Fanucci Zet (Sverige), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Extreme (Danmark), Perfetto (Kanada), Vernissage Grif (Italien), Önas Prince (Sverige), Cokstile (Italien), Admiral As (Sverige), Snowstorm Hanover (Sverige), Who’s Who (Sverige), Hail Mary (Sverige), Brother Bill (Sverige).


Andra nyheter