Jonna Irri med Rikard N Skoglund i vinnarcirkeln. Foto: TR Bild

Jonna Irri, med rötterna i Finland men med Europa som arbetsfält, är det senaste tillskottet i Solvallas professionella tränarkår.
– Det känns fantastiskt att få titulera sig Solvalla-tränare. Jag har faktiskt plockat fram en champagne-flaska till ikväll, säger Jonna.

Jonna Irri är 34 år och har hållt på med travhästar så länge hon kan minnas. Inte så konstigt då mamma Tuija är proffstränare i Tammerfors sedan 30 år. Lillebror Joni-Petteri valde samma väg och har stall både på banan i Tammerfors och på föräldragården strax utanför. Även han har proffslicens.
– Men jag kände att jag ville prova något nytt. Det är tufft att hitta ställen att träna häst på i Finland och därför blev det Sverige, säger Jonna.
Efter tiden hos mamma blev det en period hos Petri Salmela, Pekka Korpi – och så på Björn Goops franska filial innan hon landade på Julmyra, strax norr om Uppsala.
– En fantastisk anläggning. Vi kom hit i december 2020 och har nästan varit här i 1,5 år. Det har inte varit enkelt, ett nytt land, en egen rörelse, men jag gillar verkligen Sverige. Sporten är fin, människor är trevliga. Det har varit värt allt slit att kunna titulera sig Solvalla-tränare.
Jonna Irri driver rörelsen tillsammans med sambon Taneli Säde, för dagen finns 17 hästar i stallet.
– 20 är nog det optimala antalet just för dagen. Jag har lite kontrollbehov och vill veta vad som händer med varje häst. Vi har fått in några svenska hästägare, men jag har plats för fler!
Jonna Irri har bland annat vunnit V75-lopp med egenuppfödde Majestic Man, som tillsammans med Marschall Match varit reklamhästarna på svensk mark. Jonna har sin filosofi för att nå framgång.
– Jag vill att hästarna ska må bra! De ska få vara ute mycket, balansen mellan vila och träning är viktig. Om hästarna ser bra ut, då kommer de också kunna träna tufft och tävla bra!

 

Text: Ola Lernå
Foto: TR Bild


Andra nyheter