Marcus Schön. Foto: TR Bild

Förändringen sker mer på papper än i vardagen när Marcus Schön plockar ut sin proffstränarlicens vid årsskiftet.

Han har huvudansvaret för Stall Courants unghästar vid centrat Molnebo en bit utanför Uppsala, där framtidens stjärnor formas.
– På det hela stora är det ingen skillnad jämfört med det senaste året. Jag har för dagen 19 ettåringar åt Stall Courant som vi har kört in och tränat upp, jag kommer heller inte ta in hästar åt någon annan ägare, säger Marcus Schön.
Som har stor rutin inom travsporten, där han dock till stor del har hållit sig inom samma familj. Efter sju år hos Stefan ”Tarzan” Melander och Catarina Lundström tog han nämligen steget över Atlanten till Stefans brorson Marcus, där Schön spenderade tre år.
– De båda har verkligen gett mig en helhetsbild hur det är att vara travtränare. Både har gett mig ansvar med frihet, hos ”Tarzan” insåg jag hur viktigt banor och underlag är för att man ska kunna träna. Man tar med sig kunskap från båda, och givetvis från alla sorters hästar man stiftat bekantskap med.
Hårdsatsande Stall Courant har förstås högklassig härstamning.
– På så sätt påminner det om materialet vi arbetade med i USA. Samtidigt går det inte vädermässigt att träna som i USA, där är också ettåringarna mer förberedda redan före auktionerna.

Marcus är van att arbeta med exklusiva individer, men avfärdar snabbt att det är någon skillnad.
– För mig som tränare är alla hästar värda lika mycket. Skulle man tänka på något annat sätt skulle definitivt något hända. Vi har en plan, sedan får man ta det därefter.
Schön ansvarar för uppträning och framåt oktober/november som tvååringar är tanken att hästarna ska placeras ut hos någon annan tränare.
– Så var det i år, vi får se hur det blir nästa år. Det roliga med unghästar är ju att följa utvecklingen, även när jag lämnat dem ifrån mig följer jag dem såklart noggrant.
Vid årsskiftet går han från noll till 19 hästar på träningslistan.
– Jag trivs fantastiskt bra med tillvaron för dagen, sedan får vi väl se vad som händer i framtiden. Nu är jag fullt fokuserad på att göra ett så bra jobb som möjligt med arbetet åt Stall Courant.

 

Text: Ola Lernå
Foto: TR Bild


Andra nyheter