Andreas Lövdal vid segern i Ungdoms-SM 2021. Foto: TR Bild

Han har vunnit fler lopp under 2021 än under hela karriären tidigare.
Han toppar Guldklockans grundserie, har triumferat i Ungdoms-SM och nosar på kuskchampionatet i Eskilstuna – som lärling.

Sällan har väl en Nordin-stipendiat varit enklare att utse. Men det är inte segrarna som smäller högst när Andreas Lövdal, 25 år, sammanfattar sitt trav-år 2021.
– Det är alla möten, med tränare, hästägare, ja till och med uppfödare. De har gjort mitt 2021 till det roligaste hittills i min karriär och gett mig en riktig boost, säger Andreas.
Lövdal är norsk till nationaliteten, men flyttade till Sverige redan som 16-åring, 2012, för att börja på Wången. Efter skolgång har han varit lärling hos Per Linderoth, Carl-Otto Göransson, Jerry Riordan och Timo Nurmos.
Från Timo gjorde han också en avstickare till Jörgen Westholm.
– En väldigt viktig period i min karriär. Hos Jörgen fick jag chansen att börja köra lopp på allvar, det var väldigt utvecklande.
Lövdal jobbar dock åter hos Timo Nurmos och kan se tillbaka på ett 2021 som har givit över 50 vinster, seger i Ungdoms-SM, V75-lopp och Wångens Stora Ungdomspris.
– Resultatmässigt är det så klart bra, samtidigt finns det lopp som jag grämer mig lite över. Jag har några jobbiga missar, dessutom i stora lopp där jag haft fina chanser om tunga titlar. Det har faktiskt varit lite stolpe ut.
Han har hela året varit med i toppen av kuskligan i Eskilstuna, men championatet ser till slut ut att rinna Lövdal ur händerna.
– Med de körsvensregler som finns behöver jag hålla mig under 400 lopp i år. Så jag har bara en handfull kvar att köra, men det har varit kul att utmana Ulf Ohlsson och Jorma Kontio!
Lövdal började med att köra ponny och har i pappa Kjell en norsk proffstränare – för dagen med åtta kallblod på träningslistan på Sörlandet i Kristiansand.
Men Andreas har snart varit tio år i Sverige och när han ritar upp sina framtidsdrömmar vacklar han lite i valet av nation.
– Jag har sagt att jag ska bli proffstränare med egen rörelse före jag fyller 30. Om det blir Sverige eller Norge har jag inte bestämt, men sporten är ju starkare i Sverige och jag har ju för dagen fler kunder här.
Nordin-stipendiet är inte det första stipendiet för Andreas, knappast heller det sista.
– Det känns förstås fantastiskt att få ett sådant erkännande. Jag har som mål att resa och förkovra mig, men givet situationen de senaste åren har det varit svårt att komma iväg. Nu hoppas jag kunna uppleva Hambletonian 2022 och besöka gårdar och tränare under en resa dit, säger årets Nordin-stipendiat Andreas Lövdal.


Text: Ola Lernå 
Bild: TR Bild


Andra nyheter