Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: TR Bild

På lördag, i samband med Solvallas STL-tävlingar, passar Nordiska Travmuseet i Årjäng på att dela ut en Guldnål till de tvåbenta som valts in i Hall Of Fame. Vi har länge sökt ett sätt att smycka våra invalda och nu har vi hittat vårt sätt att hedra travets storheter säger museets ordförande Tore Fyrand.

Först att väljas in i Hall Of Fame var Sören Nordin från Sverige och Ulf Thoresen från Norge. Året var 2007. Sedan dess har ytterligare 33 personer valts in, nu senast Lutfi Kolgjini (Sverige) och Ove Wassberg (Norge). Lägg därtill 25 hästar och du landar på totalt 60 invalda i nordiska Hall Of Fame.

Alla nu levande tvåbenta, som är invalda i Hall Of Fame, har bjudits till en festlig Guldnåls-middag på Solvallas festvåning efter lördagens travtävlingar. I samband med middagen kommer utdelningen av Guldnålarna att ske.

Under lördagen körs ett speciellt Hall Of Fame-lopp, som är STL-finalen i Silverdivisionen. Prisutdelare kommer vara några av guldnålsmottagarna.

GULDNÅLSMOTTAGARE

Erik Berglöf, Gunnar Eggen, Björn Goop, Olle Goop, Stefan Hultman, Torbjörn Jansson, Stig H Johansson, Örjan Kihlström, Lutfi Kolgjini, Jorma Kontio, Gert Lindberg, Berndt Lindstedt, Stefan Melander, Åke Svanstedt, Jimmy Takter, Margareta Wallenius-Kleberg, Roger Walmann och Ove Wassberg.

PARTNERS GULDNÅLSMIDDAGEN

AB Trav och Galopp (ATG), Menhammar Stuteri, Solvalla, TR Media, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Svensk Travsport (ST) och Travtränarnas Riksförbund (TR).

HALL OF FAME

Sedan 2007 hedras den nordiska travsportens allra främsta med en plats i Hall Of Fame – Travets Storheter, som är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng. En oberoende kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna fattar beslut om vilka travsportsprofiler som ska hedras varje år. Nominera kandidater till kommittén kan journalistklubbarnas medlemmar göra, liksom medlemmarna i Nordiska Travmuseet. Nomineringsrätt har även grannländernas förbundsstyrelser; Svensk Travsport (ST) och Det Norske Travselskap (DNT).

NORDISKA TRAVMUSEET

Museet där Hall Of Fame ingår ligger i Årjäng, och drivs av en ideell förening som sedan 1998 har till uppgift att arkivera, dokumentera och presentera travsportens historia till gagn för sporten. I arkiv, bibliotek, samlingar och utställningar bevaras travsportens kulturhistoria till kommande generationer.

 

Text: Hasse Svennehed
Bild: TR Bild 

 


Andra nyheter