Foto: TR Bild

Vid 26 års ålder gick det inte längre. Den av stora delar av svenska folket älskade Järvsöfaks var för märkt av ålder och sjukdom.

Järvsöfaks ständige kamrat och kompanjon vid alla framgångar, Jan-Olov Persson, var förberedd på att den en dag skulle ta slut.
– Redan för fem år sen tänkte jag att det nog inte skulle gå så mycket längre. Han blev sämre till hälsan och fysiken, men samtidigt trivdes han så bra med sin tillvaro – han levde verkligen upp när han fick träffa folk och än en gång stå i centrum – att det säkert förlängde hans liv med flera år.
– Men till sist gick det inte, och det hade varit fel om jag skulle låta det gå långt att han skulle lida.
När det tunga beslutet väl var taget gick det fort. Idag, måndagen den 19 oktober, blev Järvsöfaks sista i livet.

Jan-Olov Person har sedan länge planerat för en minneslund i hans hage hemma i Hudiksvall, och där skall ett monument resas över världens genom tiderna bästa och mest framgångsrika kallblod.

Det är såklart många som har både små och stora minnen av Järvsöfaks.
Undertecknad vill gärna framhålla Elitloppsdagen 2012. Aldrig har jag hört så mycket jubel och ovationer som när söndagens första ekipage dök upp på banan inför Elitkampen – Järvsöfaks, dragandes en dubbelsulky med Stig H Johansson och Jim Frick bakom sig. Det var Jims första framträdande på banan efter den otäcka olyckan 2010, och ovationerna för ekipaget var orkanartade. Man kan nog lugnt påstå att inte ett öga var torrt. Och Järvsöfaks var i händelserna centrum, igen! Detta bräcker för mig deltagande i Globen, Beridna Högvakten, turen till Eiffeltornet och mycket annat Järvsöfaks fått uppleva under sin karriär, även om det var för sig är fantastiska hedersuppdrag.

Så från oss på Solvalla – tack för allt, Järvsöfaks.

Järvsöfaks
Född 1994
234 starter, 201 segrar.
21 miljoner kronor intjänat
Rekord 1.17,9a (världsrekord för kallblod)
Närmare 1 200 avkommor i Sverige och Norge
Årets Häst i Sverige tre gånger
Årets Kallblod 12 gånger

Text: Håkan Ahlqvist


Andra nyheter