Foto: TR Bild.

Eagle Eye Sherry vann Oaks efter taktisk perfektion.

– Jag är skitglad, var Björns första kommentar i Vinnarcirkeln. Hans stora leende kunde inte annat än bekräfta påståendet, och det fanns flera orsaker till att Björn strålade som en sol.
– Det är ju vår egen uppfödning, mamma Annika har fött upp henne (tillsammans med Henry Hobik) så det gör segern ännu mer speciell!
– Sen att Stefan (Persson) körde henne bidrar också till glädjen, sa Björn vidare.

Och som Stefan körde! Valde exakt rätt taktik eftersom Eagle Eye Sherry är kvick nog att svara upp de startsnabba utvändiga hästarna kunde han välja var, när och till vem han ville släppa över taktpinnen. Det blev Örjan Kihlström valet föll på, Örjan och Beauty Kronos. Ett lopp i rygg på ledaren brukar ju betyda att det finns krafter kvar till en slutspurt, och det fick vi se prov på över upploppet.

Men dessförinnan hade det varit stor dramatik i loppet. I utgången av sista sväng började ledarinnan schabbla med travet, och när galoppen kom blev det fritt fram för den blivande segrarinnan.

Björn fick alltså se Stefans perfekta lopp från sidan – en avstängning förbjöd att en av landets främsta sulkyess fick köra sin häst – och att Björn valde Stefan ligger liksom i tiden. Stefan har på sistone fått ta emot massor av beröm från alla möjliga håll för sin skicklighet som kusk, men det är bara en del av orsaken att Björn valde just honom.

– Vi har varit kompisar i en massa år och det betyder mycket att vi kan vinna loppet tillsammans, sa Björn, medan Stefan närmast skakade på huvudet åt det smått osannolika som hänt.
– Det brukade ju vara jag som anlitade Björn som kusk till hästarna jag tränade…

Segertiden för Eagle Eye Sherry blev 1.13,1, personligt rekordet med en sekund. Tvåa slutade Hoboken Am som fram till det var mindre än 100 meter kvar av loppet såg ut att vara klar som vinnare, medan Barbro Kronos som fick göra mycket jobb i tredjespår under slutrundan slutade trea.

Oakssegern innebär att ägande Hold Your Horses i Göteborg kammade hem 2,8 miljoner kronor.

 

Text: Håkan Ahlqvist


Andra nyheter