Foto: TR Bild
– Jag tycker att 3 Diana Zet (V75-3) är bästa spiken i omgången och tror att hon tar hem Derbystoet 2020. Hon är snabb från start och jag är inne på att hon tar sig förbi de invändiga utan problem och hittar till ledningen – väl där bör hon bli mycket svårstoppad och jag spikar henne denna söndag!
 Det säger Solvallas tipsexpert Mattias Spante inför söndagens V75-omgång. Hos oss på Solvalla Andelar håller våra spelläggare givetvis öppet även den här dagen då det vankas en av årets stora travhändelser nere på Jägersro – nämligen finalerna i Svenskt Travderby och Derbystoet! En chans i livet för de fyraåriga hästarna.
 
Spante, vilka är dina bästa minnen från derbyhelgen på Jägersro?
– Väljer jag bland liveupplevelser så är det dels Readly Express 2016. Denna fantastiska häst som i princip lekte hem sin final, men något jag minns extra väl är 2014 och Derbystoet då en av mina favorithästar vann. Nämligen en viss Neona Princess! Hon var min stora favorit bland stona under hennes karriär och jag minns det var en bra upplaga där hon bland annat slog D’One och Backfire, så att vara på plats just när hon vann kändes lite extra. Annars så är det ju svårt att inte nämna Maharajahs kross 2009 – vilket otroligt lopp! Men tyvärr så var jag inte på plats och såg loppet live det året.
 
Derbystoet har du redan avslöjat din vinnare i, men vem tar hem finalen i Svenskt Travderby?
– Jag tycker precis som många andra att det är en väldigt öppen final i år. Tvingas jag välja en häst så säger jag knapp fördel för 1 Hail Mary och att Robert Bergh har kvalat in flera hästar är verkligen imponerande, men det är svårt att bena ut årets race och det är många jag tycker är tillräckligt bra för att vinna. Jag rankar honom inte bland de främsta med tanke på utgångsläget – men att 12 Guzz Mearas i princip blir ospelad tycker jag ändå är fel och vill varna för honom. En mycket bra häst och i en final där många hästar kan vinna, så kanske det blir kört lite extra speciellt också vilket bjuder in skrällarna i loppet? Det behöver givetvis klaffa, men jag blir åtminstone inte förvånad om Guzz Mearas skräller och vinner Derbyt! Johan Untersteiner från spår tolv i en stor final har ju funkat förr…
 
Något mer speldrag du vill dela med dig av inför söndagens V75-omgång?
– 6 Elmo Ice i V75-1 är en riktigt härlig typ med fin kapacitet. Att det skiljer så pass mycket mellan honom och favoriten spelmässigt tycker jag är helt fel och han är given för mig i inledningen.
– I övrigt så har Johan Svensson gjort ett jättebra jobb med 12 Farlander Am (V75-5) som fortsätter att lysa av form. Tråkigt spår nu, men under tio procent på förhand är spelintressant trots att vi är på Jägersro där det är fördel vara med i den främre träffen och jag rankar Farlander Am högt.
 
Vilken andel håller du öppet om man vill haka på dig i jakten på sju rätt?
– För 150 kronor per andel så kan man vara med på mitt system som håller öppet för köp fram till klockan 14:50 och som alltid så avvaktar jag värmningarna och senaste nytt innan jag lämnar in. En fantastisk travsöndag som väntar på Jägersro och jag önskar alla deltagare i finalerna lycka till!
 

Andra nyheter