Emilia Leo vann Travrondens Guldklocka 2018. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Travrondens Guldklocka har avgjorts sedan 1957. Under dessa år har storheter som Örjan Kihlström, Torbjörn Jansson, Stefan Melander och Daniel Redén vunnit det ärofyllda priset. Travrondens Guldklocka har ett tydligt fokus på den yngre generationens aktiva och genom försöks- och finalloppen i serien lyfts de talangfulla stallarbetarna fram. För att ytterligare höja serien storsatsar Travronden och från och med 2020 kommer finalen av Guldklockan få ett nytt utseende.

Travronden har i samarbete med Duncan McPherson OAM, mannen bakom ett av Australiens största stuterier Aldebaran Park, och Andrew Kelly, vd på australiensiska travförbundet Harness Racing Australia, tagit fram ett nytt koncept kring Guldklockan. Precis som tidigare kommer de aktiva kvala in till finaldagen genom lopp på Solvalla under året. Det som däremot är en nyhet är att en av de tolv platserna i finalen är reserverad för den Australienlicensierade som vinner/placerar sig högst i Australasian Young Drivers Championship. Den som vinner Guldklockan får även, förutom den mytomspunna guldklockan, möjlighet att åka till Australien för att delta i finalen av Australasian Young Drivers Championship och för att förkovra sig inom den australiska travsporten.

Nyheten innebär även att 2019 års vinnare påverkas. Såväl vinnaren av Australasian Young Drivers Championship och Travrondens Guldklocka 2019 kommer att få resa till andra sidan jordklotet, detta för att vara med i 2020 års finaler.
Sponsoravtalet sträcker sig under tre år, vilket innebär att åtminstone vinnarna 2019, 2020 och 2021 har en häftig resa att se fram emot. Förhoppningen är att få upp statusen ytterligare bland de unga aktiva, både för Guldklockan och Australasian Young Drivers Championship.
I och med nyheterna får serien ett nytt namn. Travrondens Guldklocka som körs på Solvalla under december månad varje år kommer från 2020 istället byta namn till Aldebaran Park presenterar Travrondens Guldklocka.

– Betydelsen för Guldklockan är stor bland unga stallanställda som kör lopp. Stora namn har vunnit genom åren och det har varit en tydlig språngbräda mot än större framgångar. Travronden brinner för att få fler att älska trav, och ett led i detta är att stötta ungdomarna inom sporten. Förutom att vi satsar på vinnaren i Guldklockan kommer det även tas ett helhetsgrepp gällande finaldagen, så att alla finalister känner att dagen varit minnesvärd och värdefull. Att satsa på ungdomar inom sporten känns helt rätt och vi är väldigt glada att vi rott i land att vinnaren nu får vidga sina vyer i ett land som tillhör absoluta världstoppen inom hästsport. Likaså är vi exalterade inför att visa upp svenska travsporten för Australiens representant, säger Travrondens projektledare Dennis Engelbo och fortsätter:

– Från och med 2020 kommer vi rama in tävlingen och vägen mot finalen på ett helt annat sätt än vad vi gjort tidigare. Finaldagen kommer att se annorlunda ut, samtliga finalister blir inbjudna till en dag med aktiviteter, lunch och föreläsningar. Förhoppningen är att det ska bli en rejäl fajt om platserna i Guldklockans final. Det ska vara någonting som alla under 35 år vill vara med i.

Duncan McPherson OAM, mannen bakom stuteriet Aldebaran Park som har verksamhet i Australien, Nya Zeeland, Sverige och USA, känner starkt för Guldklockans ambition – att stärka ungdomarnas tävlingsmöjligheter i sporten.
– Vår framtid bygger på att vi får in och behåller fler ungdomar inom sporten. För mig känns det helt rätt att sponsra en sådan här tävlingsserie. Inom travsporten har vi genom åren varit dåliga på att samarbeta länder sinsemellan och göra det är någonting jag verkligen brinner för då vi har mycket att lära av varandra. Det är också någonting jag hoppas och tror att ungdomarna som får möjligheten att besöka Australien respektive Sverige märker av, säger Duncan McPherson OAM.

Även Andrew Kelly, vd på Harness Racing Australia, är glad att få igenom denna satsning.
– Tanken och idén att vara involverade i ett samarbete likt detta med Travronden och Aldebaran Park linjerar så bra med Harness Racing Australias vision kring ökat samröre med internationella partners. Vårt mål är att föra travvärlden närmare varandra, men även investera i ungdomarna, vilket detta är ett utmärkt exempel på, säger Andrew Kelly och fortsätter:
– Vi på Harness Racing Australia anser att det är viktigt att investera i våra aktiva, speciellt unga, för den långsiktiga hållbarheten av sporten.

Andrew Kelly ser det som en stor seger att ett samarbete mellan två travländer nu blir av tack vare Travronden, Aldebaran Park och Harness Racing Australia.

– Jag har varit involverad i mängder av möten och konferenser där många pratar om ökat samarbete med andra länder. När man kliver ut ur mötesrummet däremot, så händer det inte speciellt mycket. Antingen blir man upptagen med annat, glömmer bort, eller bara vill låta bra i det momentet. Vi i Australien däremot, vi står för vad vi säger. Detta samarbete är ett tydligt exempel på att det går att arbeta fram internationella partnerskap med substans och jag hoppas detta kan pågå i generationer. Jag är säker på att detta blir en fantastisk grej, både för den australiske personen som får åka till Sverige och köra, men även den svensk som får åka till Australien. Australien är nu medlemmar i Eurovision Song Contest sedan ett par år tillbaka… Frågan är om vi får en australisk vinnare av Aldebaran Park presenterar Travrondens Guldklocka innan vi vinner den stora musiktävlingen? Återstår att se, säger Kelly.

Guldklockan har avgjorts på Solvalla under alla år sedan starten 1957 och även huvudstadsbanan är nöjda med det nya upplägget.
– Det är en mycket rolig satsning som vi på Solvalla är väldigt glada över. Guldklockan har alltid varit en viktig språngbräda för framtida karriärer och med detta upplägg kommer serien att stärkas ytterligare, säger Solvallas Sportchef Anders Malmrot.

– Jag vill passa på att tacka Duncan McPherson OAM och Andrew Kelly, för en fantastisk resa som nu innebär att vi står där vi gör i dag, med en satsning av sällan skådat slag på en serie för de unga aktiva. Det här är precis vad Travronden står för, att få fler att älska trav och värna om ungdomarna i sporten. Förhoppningen är att detta ska ge en morot till ungdomarna att satsa på löpkörning på Solvalla. Jag vill även ge en eloge till sportchef Anders Malmrot för ett gott samarbete och en god dialog i arbetet kring Guldklockan, säger Dennis Engelbo.

Fotnot: Medal of the Order of Australia (OAM) är en hedersutmärkelse som Duncan McPherson mottagit av drottning Elizabeth II.

Fakta om Australasian Young Drivers Championship
Australasian Young Drivers Championship är en serie bestående av tio lopp på olika banor över en period om minst en vecka, där deltagarna plockar poäng i varje lopp. För att få delta, måste man vara under 25 år, men om en vinnare av Guldklockan är äldre än 25 år får personen dispens. De tävlande i Australasian Young Drivers Championship är en blandning av aktiva från de sex australiska staterna, tre från Nya Zeeland och dess öar, liksom titelförsvararen från året innan. Normalt körs serien i samband med storloppet Inter Dominion, där det sista loppet ofta avgörs på samma tävlingsdag som storloppet. Kusken med mest poäng i slutet av tioloppserien kröns till vinnare.

Fakta Aldebaran Park presenterar Travrondens Guldklocka
Travrondens Guldklocka har avgjorts sedan 1957. Under åren har lärlingar samlat poäng i lärlingslopp på Solvalla under året, där de tolv med flest poäng gått vidare till Guldklockans finaldag. Två försökslopp körs – följt av en final – där de insamlade poängen avgör i vilken ordning hästarna får väljas. Vinnaren tar hem en åtrovärd guldklocka. Från och med 2020 blir det lite ändringar, då begreppet lärlingslopp inte längre kommer finnas. I stället kommer lopp för kuskar under 35 år ingå för att kvalificera sig till Guldklockans finaldag som 2020 körs 11 december. För att få delta i finalloppen ska vederbörande vara anställd i ett travstall.

Text: Travronden

guldklockan logo liten


 


Andra nyheter