Förutom de fantastiska framgångarna på travbanorna har de en sak gemensam. Alla har Solvalla som hemmaadress!
Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight

Hall of Fame på Travmuseet i Årjäng innehåller nu 54 namn och för första gången har juryn kikat österut. För i Sverige verkar ett antal tränare och kuskar som har mycket stora framgångar och som alla är födda i Finland, och först av dessa att väljas in blev Jorma Kontio.

jorma kontio 716709

Jorma Kontio är Nordens segerrikaste kusk med sina cirka 11 000 segrar. Det exakta antalet vet inte Jorma, inte Soumen Hippos och inte ST.
I snart 20 år har Jorma haft sitt hem och basen för sin verksamhet som i och för sig spänner över hela världen i Sverige. Hans meritlista är oerhört lång och förutom alla storsegrar är han också flerfaldig champion på Solvalla.
Att han som första finländare blir invald i Hall of Fame är synnerligen välförtjänt och ett bra besked för de många övriga av Jormas landsmän som framgångsrikt tävlar och verkar här. Skulle man lista alla – skulle det bli en lång sådan.

Så här låter juryns motivering inför Jormas inval som blir officiell idag:
Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall of Fame.

Här kan ni se en video som är gjord på uppdrag av Hall of Fame-kommittén om Jorma inför denna stora händelse

RWHoF

Roger Walmann har varit de stora loppens man i en rad av år. Redan innan han tog klivet över till Sverige hade han titeln Världsmästare på sitt visitkort. Habib hade ordnat den saken. Att räkna upp alla hästar, inte minst ston, som gjort Roger till en fixtur i årgångs- och miljonloppen skulle ta för stor plats men namn som Giant Diablo, Handbag, Tamla Celeber, Colombian Necktie och Elitloppsvinnaren Magic Tonight gör att det vattnas i munnen på travälskaren.

Juryns motivering:
VM och Elitloppet vann Roger Walmann med hingstar. Men han är minst lika känd för sin fina hand med ston. Giant Diablo, Tamla Celeber och D’One är några av de ston som tävlat på den allra högsta nivån. Prestationer som nu tar Roger Walmann in i Hall Of Fame.

Här finns videon med Roger

SCARLET KNIGHT HAMBLETONIAN

Stefan Melanders namn finns redan med i Hall of Fame, där ”Tarzan” valdes in 2014. Nu får han sällskap av en av de hästar som betytt mest för honom, Hambletonianvinnaren Scarlet Knight.
Stefan gläds åt att hans stjärntravare nu för alltid nämns tillsammans med namn som Big Noon, Frances Bulwark, Ego Boy och Järvsöfaks.

Juryns motivering:
Flera hade försökt men ingen hade lyckats. Scarlet Knight blev den förste segraren i Hambletonian Stakes i USA, efter att ha förberetts i Europa. Loppet hade körts sedan 1926 och Scarlet Knight seger kom 75 år senare. En milstolpe i svensk travhistoria! Därför väljs han nu in i Hall Of Fame.

Här finns videon med Stefan

 

Håkan Ahlqvist

Foto: TR Bild


Andra nyheter